Fuck de muur

20 en 21 juli

Afscheid PalestijnenDe reis zit erop. Het afscheid is nog warmer dan het welkom twee weken geleden. Onze gastvrouw Reema staat met tranen in haar ogen. Bij de bus wordt uitgebreid omhelsd en gezoend (4 per persoon). Mijn wang jeukt nog een beetje na van de schurendestoppelbaardjes. Nog nooit heb ik zoveel mannen gezoend.


Maan boven de wachttoren bij het feest “Feestzaal” Peace House Documentaire op de muur

De zondag stond in het teken van de presentaties van de workshops. Iedereen hield een verhaaltje en liet het eindproduct zien: de graffiti op de muur, de opgeknapte tuin, de foto’s, de rap, de drama-voorstelling en beide documentaires. Als lokatie was gekozen voor de straat voor het Peace House naast de muur. Die was ook gelijk bruikbaar als projectiescherm. Samen met het Palestijnse volksdansen tussendoor een dikke middelvinger naar die vreselijke apartheidsmuur.

Bij de afterparty in de Tent zaten we voor het laatst bij elkaar als groep met onze Palestijnen. In het begin vonden ze ons wel een beetje een zootje ongeregeld, maar als snel voelden ze zich verbonden met ons en beleefden ook zij 2 fantastische weken. Voor hun betekende ons gezelschap pok een hoop gezelligheid, even een ontsnapping uit het moeilijke leven hier, omringd door mensen die vrolijk en vrij zijn.

Ik denk dat het voor niemand uit de groep het laatste bezoek was. Onze gastgezinnen verwelkomen ons graag terug, we hebben hier in korte tijd een tweede familie gekregen. Ook ik ga zeker nog eens terug. Dan wel met Astrid, want 2 weken zonder elkaar is zelfs met alle afleiding hier niet leuk.

Dat was het vanuit Palestina, vanaf september gaan we de regio in om ons verhaal verder te verspreiden. Als er nog verzoeken zijn voor een presentatie, laat ze achter bij de reacties. Tot zover, en zoals ze in Palestina zeggen: bye bye.

Vliegveld Zurich

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Palestina, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Fuck de muur

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Michel,

  Dankjewel voor je verslag(en). Ik mag dan misschien soms een hele andere mening hebben en die dan ook niet onder stoelen of banken schuiven, maar ik heb genoten van wat je hebt geschreven en meegemaakt. Bravo.

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  ben het daarmee eens. Goed werk.

Reacties zijn gesloten.