16 procent blanco

Ik zie net de uitslag van het Utrechtse referendum. Daar heeft 1 op de 6 blanco of ongeldig gestemd. Ongeveer 16%. Nog nooit heb ik zo’n aantal blanco stemmen gezien.

Het is wel een duidelijk signaal. Een groot deel van de kiezers wil best kiezen, maar niet op deze manier. Hoeveel van de niet-stemmers dat wilden zullen we nooit weten.

Aan de ene kant kan ik goed begrijpen dat men in Utrecht niet blij was met dit referendum. Als ik daar in de raad had gezeten had ik niet accoord gegaan met de 2 PvdA-kandidaten. Sowieso heb ik ernstige twijfels bij het houden van een referendum over een burgemeester, omdat die post niet past bij het direct kiezen door de burger. Het zou logischer zijn om wethouders per referendum te laten kiezen dan een burgemeester – maar minstens zo ondoenlijk. Als volksvertegenwoordigers hun taak doen hoef je de uitvoerders niet te kiezen.

Als ik Utrechter was had ik blanco gestemd. Uit protest, maar wel als teken dat ik hecht aan de democratie, en als de politici het zo nodig vinden mij te laten stemmen dan draaf ik wel op. Zeker nu ik in Palestina ben geweest, waar zelfs basale vrijheden niet bestaan, en waar ze trots zijn op het feit dat ze de enige Arabische democratie zijn.

Daarom een citaat van Maarten van Rossem van zonet bij Pauw en Witteman:

Dat is typisch voor het populistische Nederland. Altijd klagen, maar als er iets aan te doen valt geven ze niet thuis.

(van Rossem sprak trouwens ook zijn blijdschap uit dat er niet meer met onbetrouwbare stemcomputers werd gestemd, maar ik blijf niet aan de gang met jubelen)

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

4 reacties op 16 procent blanco

 1. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.7 op Windows XP

  “Ongeveer 16%. Nog nooit heb ik zo’n aantal blanco stemmen gezien.”

  16% van 9,25% is nou ook weer niet zo’n heel groot aantal hoor 😉

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.7 op Windows Vista

  :-p

 3. Tom schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Mac OS

  Met mijn Utrechtse collegae had ik het over blanco stemmen, maar in de oproep stond dat je blanco kon stemmen om je steun aan het referendum te laten zien. De organisatie vat dat dus op als “belangrijk onderwerp, maar ik vind de uitslag hoe dan ook goed”. Dat is vast niet wat je bedoelt. Ik vind dat dat een soort landjepik is, want als je wilt protesteren wordt je altijd ergens bij ingedeeld:
  – niet opdagen: te lui
  – ongeldig: te dom
  – blanco: dol op de autoriteiten / meeloper
  Er zou iets moeten zijn waardoor je kan aangeven dat je de stemming onnodig vindt.

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.6 op Ubuntu

  Stemming onnodig = niet opdagen. Als je stemmen wel nodig vindt stem je blanco. Zo zie ik het in elk geval.

Reacties zijn gesloten.