Adreswijziging

In het AD is te lezen dat iemand actievoert tegen naam Karel Lotsystraat:

Westerlaken: ,,Ik kwam er onlangs achter via een advertentie van een makelaar, dat er in Gouda een straat bestaat, die is vernoemd naar Karel Lotsy. Om het verhaal kort te houden: Karel Lotsy heulde in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Het is, vind ik, niet gepast naar zo iemand een straat te vernoemen.

Sympathiek, zou je zeggen. We hebben ook geen Anton Mussertstraat.

Karel Lotsystraat

Maar hoe ver moet je bij zoiets gaan? Zo zou de naamgever van de Bothastraatlange tijd aanhanger van de Nasionale Party van Zuid-Afrika en een beschermer van het systeem van apartheid.” (waarschijnlijk is het een andere Botha, maar dat kan je niet aan het bord zien). We hebben ook een Bellamystraat, mogelijk een verwijzing naar een piraat. De gebroeders Houtman, geëerd met een gracht en een plantsoen, moordde erop los in Madoera voor ze snel verder voeren, de basis leggend voor eeuwen uitbuiting van Indonesië. Prins Maurits mag dan wel een voorouder van ons koningshuis zijn, hij was wel degene die Van Oldenbarneveldt liet onthoofden. En hij heeft een straat. En was Abel Tasman, van die laan, niet degene die het kustgebied van de Fillippijnen plunderde?

Mooie figuren, naar wie wij onze straten hebben genoemd!

Drs. M. Klijmijplein

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Gouda met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Responses to Adreswijziging

 1. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.9 op Windows XP

  Zozo, je bent van plan de Strom Thurmond van Gouda te worden. Louter in dienstjaren dan natuurlijk. 🙂

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Wij= gemeenteraad. Straten worden bij raadsbesluit vastgesteld.

  Maar ehhe we kunnen wel doorblijven gaan. Als we het Goudse straatnamenboek erbij pakken dan zien we nog meer duistere straten.

  Overigens als we toch bezig zijn; straatnamen als dubbele buurt en Lazaruskade moeten ook maar worden afgeschaft. Dit in het kader van de nieuwe lokale horecabeleid waarbij we overmatig alcohol onder jongeren moet worden ontmoedigd.

 3. Paul schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Hopelijk dat de FemFem dit plein wel ik één keer herkend 😉

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Heel hard LOL om opmerking van Christian… Zo kunnen we inderdaad nog wel even doorgaan. Moest even nadenken over dubbele buurt…

Reacties zijn gesloten.