Gemeente Gouwe?

Nu moeten we weer gaan fuseren met Waddinxveen. Kunt u het nog volgen? Ik al bijna niet meer. Eerst kwamen Reeuwijk en Moordrecht in beeld. Toen de Gouweknoop en het Weegje. Een optie die de provincie nog steeds op inhoudelijke gronden het beste vindt. Maar mijn angst is bewaarheid: de provincie heeft slappe knieën gekregen. Uit het AD:

nu andere buurgemeenten vrijwillig fuseren, ligt het voor de hand dat Waddinxveen met Gouda overleg gaat voeren over een gezamenlijke toekomst. GS vragen beide gemeenten dan ook om te overleggen over een niet-vrijblijvende bestuurlijke samenwerking, dan wel samenvoeging. En om hierover voor 1 januari 2009 te rapporteren. In afwachting van de uitkomsten neemt de provincie geen initiatief tot grenscorrecties tussen Waddinxveen en Gouda.

Ik ben geen tegenstander van fuseren met Waddinxveen. Het is al eerder ingebracht in de gemeenteraad om die kant op te kijken. Weliswaar ligt er een A12 tussen ons, maar Waddinxveen heeft een hele groot voordeel: het is al een behoorlijk verstedelijkte gemeente, dus sluit inhoudelijk goed aan bij Gouda. Mijn schoonouders wonen er ook, ook dat is alleen maar mooi meegenomen.

Dat de provincie aan de ene kant zegt dat de Gouweknoop wel naar Gouda zou moeten, maar aan de andere kant dat niet door te drukken om het fusieproces van Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk en Moordrecht te frustreren is wel een zwaktebod. Nu raakt de ontwikkeling rond de Gouweknoop gefrustreerd, terwijl daar prachtige mogelijkheden liggen om de regio beter bereikbaar per openbaar vervoer te maken. Terwijl daar bedrijvigheid opgevangen kan worden die we niet in de Krimpenerwaard en andere waardevolle gebieden in het Groene Hart willen hebben. Toch een gemiste kans. De mogelijkheid ligt nog open, maar daar is niemand mee gediend, behalve wat bestuurders in dorpse gemeentes.

Lees de brief zelf. (pdf)

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.