KNAGDAG

Nu zit ik al een paar jaar in het vak, maar nog nooit eerder maakte ik een KNAG-dag mee. Of voluit gezegd de KNAG Onderwijsdag. Enkele honderden docenten verzamelen zich, samen met tientallen experts en opdringerige uitgeverijen, om de nieuwste ontwikkelingen in aardrijkskundeland uit te wisselen. In veel opzichten modern, in 1 gelukkig een ouderwets congres: je kon volop goodies scoren.

I love AK Samen met collega meneer Lokhorst en wederhelft/ak-docent mevrouw Klijmij gingen we naar Tilburg. Onderweg is het natuurlijk al een geografisch feestje: op pad zonder TomTom, maar met indrukwekkend kaartenvak, toch een keer verkeerd rijden omdat je gezellig zit te praten, en de observatie dat de KNAG-dag een vorm van multifunctioneel ruimtegebruik was (congreslokatie in voetbal-stadion, waar ook nog een groothandel in zat). In het stadion zelf was de vergrijzing een zichtbaar proces. De geografische bril is niet af geweest.

Mijn doelen waren veelzijdig: ten eerste kijken wat er zoal aan methodes beschikbaar is, en dan passend bij hoe we bij mij op school les willen geven (zo vrij mogelijk). Dat viel een beetje tegen, alleen de Geo is bezig met volledig digitale methodes. Een nieuwe uitgever, Bloqs, doet wel ongeveer wat ik zou willen, maar is nog nieuw en erg beperkt. Ik heb in elk geval een setje van de nieuwe Geo en een USB-stick van Bloqs gescoord, en natuurlijk het I love AK shirt. Verder moet er natuurlijk ook gezwaaid worden, want de geografenwereld is klein. Een enkeling nog van de opleiding, collega-glogger/oud-studiegenoot/etc Jasper Haenen, en diverse oud-collega’s van het Erasmus.

Een tweede doel was het bijspijkeren van kennis. De workshop over vulkanisme van Pim Beukenkamp bevatte wat leuke details die ik kan gebruiken, met zeker voor de bovenbouw wat leuke puzzeltjes.

INSERT_MAP(200,200)

Het derde doel was inspiratie voor leuke lessen en lesmateriaal. Daarvoor kwamen het Energiebeleid in Europa van pas, en de workshop over EduGis. Europees Energiebeleid mag wat stoffig klinken, het onderwerp is veel in het nieuws en barst van de geografische punten: waar zitten de grondstoffen, wie is waar aan de macht, geopolitieke factoren gemixt met fysische geografie. Bij EduGis heb ik vooral gekeken hoe GIS, en dan met name Google Earth, in de les terug kan komen. Volgend jaar hebben vrijwel alle leerlingen een laptop, daar moet wel wat nuttigs mee gebeuren. Dankzij GE en EduGis kan dat gelukkig ook.

Eén van de leukste momenten van de dag was de toespraak van de burgemeesters van Baarle. De Belgische burgemeester, van Baarle-Hertog, mocht aftrappen. Hij hield een prachtig verhaal over met name de cultuurverschillen. Eén typische quote: “politiek is als een verbale striptease: langzaam komt men tot de kern, maar dat ene stukje blijft bedekt, ook al wil iedereen juist dat stukje zien”. De Nederlandse burgemeester, van Baarle-Nassau, hield vervolgens een droog technisch verhaal over hoe er bestuurlijk werd samengewerkt in het gebied met 22 Belgische en 8 Nederlandse enclaves. Dat verhaal was op zich leuk, maar het mooiste was toch vooral de enorme tegengestelde persoonlijkheden van de Belgische en de Nederlandse burgemeester.

Het nadeel van zo’n dag is dat je in korte tijd bijna overloopt van de inspiratie. Om het allemaal in de praktijk te brengen zal wat langer duren. Gelukkig heb ik nog wel even de tijd. Als één ding duidelijk is, dan is het wel hoe relevant en belangrijk het vak aardrijkskunde is, en ook zal blijven. Het is jammer dat de KNAG niet de lobbykracht heeft om het vak verplicht te houden in de nieuwe Tweede Fase, in elk geval voor het Economie & Maatschappijprofiel (waarin geschiedenis wel verplicht is). Aardrijkskunde verdient een stevige plek in de bovenbouw.
Als uitsmijter daarom nog een mooi filmje van de Give Geography its Place campagne.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Geografie, Onderwijs, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op KNAGDAG

  1. Jasper schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

    Bedankt voor de link naar t filmpje, dat scheelt wel gezoek.
    Typisch trouwens dat bij dat lijstje van beroepen ‘teacher’ er 2x instaat.

Reacties zijn gesloten.