Het Goudse Cultureel- en Vrijhavenkwartier

Wie durft er nog te klagen over de Goudse kunstscene na dit bericht?

Het MuseumgoudA is bereid het omstreden werk van kunstenares Sooreh Hera te exposeren. De directeur van het Gouds museum, Ranti Tjan, vindt dat haar werk getuigt van grote artistieke waarde. Het Gemeentemuseum in Den Haag weigert een foto van Hera te exposeren waarop homoseksuele mannen te zien zijn met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali.

Foto’s van Sooteh HeraRanti Tjan, onze eigen museumtycoon, werpt zich op voor de vrije kunstexpressie. En zet daarmee, en passant, met zijn genereuze gebaar Gouda op de kaart als Vrijhaven. Zoals Gouda dat al eeuwen is – immers, bij de beeldenstorm in 1566 waren de Gouwenaren te belazerd om in actie te komen, waardoor geen katholieke symbolen sneuvelden.

Dat doet het ergste vrezen. Zou het een voorbode zijn? Zou Gouda masaal niet komen kijken naar de gewraakte foto’s?

Waarschijnlijk wel. Uiteraard zal achter menig voordeur geklaagd worden dat het allemaal niet goed is. De één zal zich druk maken over het beledigen van de profeet, de ander over het Vrije Woord, weer een ander over de multiculturele samenleving in het algemeen en moslims in het bijzonder (behalve de buurman, dat is een “goede moslim”). Zo gaat dat in Gouda: men neemt een glas, zeikt, en gaat verongelijkt verder zoals het was.

Het bericht maakt wel nieuwsgierig. Met MuseumgoudA (wie die capitalisatie heeft bedacht moet publiekelijk worden gevierendeeld op de Markt) als vrijhaven voor opstandige kunstenaars is ineens alles mogelijk in ons rustige provinciestadje. Gouda, Hoofdstad Van De Vrije Mening. Met onze eigen “carton-rellen” bijvoorbeeld. Ik stel voor dat we, als het zover komt, afdwingen dat CNN als achtergrondmuziek bij deze rellen het nieuwe volkslied “Hart van Gouda” moet spelen, om optimaal gebruik te maken van deze nieuwe vorm van stadsmarketing. En wat volgt? Is de volgende stap dat Geert Wilders zijn film gaat opnemen in Gouda? Zal Ehson Jami naar Gouda verhuizen? De oprichting van Trots op Gouda?

Ik denk niet dat die foto’s hier terecht komen. Allemaal veel te spannend voor onze mooie stad Gouda.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Het Goudse Cultureel- en Vrijhavenkwartier

  1. David Rietveld schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.11 op Windows XP

    0 reacties. Het ziet er naar uit dat de geschiedenis zich inderdaad herhaalt. 😉

  2. Pingback: Adam, Ewald, Enzovoort at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.