Pretpark Gouda

Het is druk in de stad. Ik parkeer mijn fiets bij de Aloysiusschool om de rest te voet te doen. Muziek klinkt hard uit de Molenwerf; wat er gebeurt is niet te zien door de grote groep mensen. De ramen van de Sint Jan zijn aan de buitenkant beter te zien dan van binnen. Overal lopen mensen, blikken schichtig heen en weer naar wat er nu weer te zien is. MuseumgoudA heeft een niet zo aanstootgevend lichtkunstwerk in de tuin met een geruststellende boodschap: er zullen geen rellen komen in Gouda!

MuseumgoudA bij kunstlicht

De Markt staat vol. Alle verlichting is nog aan, inclusief de sterrenhemel. Geen wolkje aan de lucht, hooguit wat ademwolkjes nu het wat frisser wordt.

Bordje burgerhalIk hoef me niet tussen het gewone volk te begeven, maar mag met de notabelen der stad & ommeland aan de erwtensoep. Even vrees ik nog dat we als collectief strafbaar bezig zijn, maar de aanwezige politie doet niets. Een broodje knakworst naar binnen werkend slenter ik rond. Iedereen is aan et bijbabbelen met iedereen, en mixt&minglet in zo’n rap tempo dat ik eigenlijk beter had kunnen blijven staan op 1 plek, in plaats van meedoen met het minglefeest. Ontspannen zwaai ik met mijn gemeentelijke keycord met badge.

Nog een traditie: een ambtenaar gaat op de kruk staan en maant ons naar buiten. Vrolijk lachend, en met fanfaremuziek, lopen we naar buiten, langs de mensen die al uren in de kou staan tot aan achter het stadhuis naar ons plekje precies tussen de boom en de burgemeester.

De gekozen muziek is overwegend vrolijk. Ik ben niet zo tekstvast als Laura Werger en Siebe Keulen om me heen, dus mompel ik af en toe wat mee, mijn tekstboekje zoekend naar het licht. Alle lichten gaan uit, alleen de sterrenhemel en een vliegtuig staan nog aan. In mijn hoofd vormt zich direct een concept-motie.

De burgemeester houdt zijn troonrede en bijbelverhaal, Hind maakt er iets moois van. De Markt komt los. Geen statig meezingen, we gaan losjes meezwingen! Als de burgemeester van Kongsberg in traditioneel gebroken Nederlands de boom traditioneel aan mag steken klinkt het zelfs alsof ergens een wave is losgebroken. Met veel oh’s en ah’s gaat de boom aan, bijna niet te zien door alle flitsers. De stadsbeiaardier ramt nog eens op zijn toetsen voor een afsluitend Stille Nacht. De eerste meldingen over geluidsoverlast zijn dan al binnen.

De Markt stroomt leeg, de notabelen stromen snel naar binnen om nog een drankje laten stromen. Met Harro Jansen en Marion Suijker nerden we met onze PDA’s en de daarmee gemaakte foto’s en filmpjes. Een zaaltje naast ons spotten we Brainpower. Marion Suijker schiet in een dilemma: foto van hem maken of niet? Dat kan toch niet, als wethouder voor je kinderen een foto maken van een artiest? Stel dat dat op mijn weblog zou komen! Als blijkt dat het nu sowieso al leuk genoeg is om op mijn weblog te zetten kiest de wethouder voor een resultaatgerichte aanpak en scoort een foto.

Onderweg terug begint een boom tegen me aan te praten en komt sprookjesachtige muziek uit de bibliotheek. In een vloer zit een vrouwtje verstopt. Het lijkt de Efteling wel.

Het was weer Kaarsjesavond. Stiekem wil ik liever bij papa op z’n nek in de Kerksteeg een glimp van de boom opvangen, maar zo is toch ook leuk.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.