Vervolg op de Oudjaarsbrand

Uitslaande brand De brand op oudejaarsdag krijgt nog een spannend staartje. Volgens de bewoonster was het een aanslag. Ze voelde zich al langer niet veilig in Oost, en was al op zoek naar een andere woning.

De reden? Ze is Marokkaanse, maar heeft geverfd haar en een tattoeage. Niet het standaardbeeld van de nette moslima dus, en dat vinden Marokkanen in de buurt fout, zo vertelde ze het AD. Die rook een verhaal, dus hebben ze inmiddels uitgepakt met een stuk of 4 artikelen.

Eén zin valt me wel op:

De bewoners van Oosterwei hebben gewoon geprobeerd me te vermoorden. Eén buurvrouw heeft ons een sms gestuurd, voor de rest heeft helemaal niemand actie ondernomen. Alsof ze ervan genoten dat ons huis afbrandde.

Nog los van de generalisatie kan ik als ooggetuige zeggen dat er echt geen sfeer van genieten hing. Meer angst en verbazing, en voor een deel natuurlijk nieuwsgierigheid. Dat geldt voor onze kant van de straat – we konden niet zien wat er aan de achterkant van de flat gebeurde, daar waar het vuur is begonnen. Wat ook opviel die avond was dat het geknal van vuurwerk behoorlijk afnam tijdens en na de brand. Dat wijst erop dat men in de buurt wel degelijk onder de indruk was – ook toen de “show” al lang voorbij was waren er veel minder knallen te horen.

Als het echt een doelbewuste poging tot brandstichting was gericht op haar en haar 2-jarige zoontje (wat dom zou zijn – zoals je op de foto kan zien was de brand op een van de meest overlastgevende plekken voor de hele flat) zou dat wel heel erg zijn. En hebben we nog veel, heel veel werk te verzetten in Oost. Straks staat er een nieuw MultiFunctioneelBuurtServiceCentrum, een nieuw winkelcentrum, opgepluste flats. Maar hoe gaan die voor een oplossing zorgen voor dit soort problemen?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.