Beoordelen & Beoordeeld worden

NakijkwerkQuis custodiet ipsos custodes? Docenten beoordelen, maar wie beoordeelt de docenten? Tot nu toe was dat de directie, soms met behulp van leerlingenquêtes. Dat geeft een veilige context, waardoor kritiek makkelijker te verwerken is.

Met de komst van Beoordeelmijnleraar.nl is dat anders. De website geeft iedereen de gelegenheid om een beoordeling van docenten te publiceren, met nauwelijks controle. Alleen scheldwoorden worden gefilterd. Door docenten wordt het gelijk gezien als een nieuwe manier om docenten te pesten. Een zwaktebod vind ik, maar er zit wel een terechte kern in.

Als docent moet je experimenten. Soms lukt een les, soms niet. Soms zijn dat omstandigheden, soms ligt dat aan de les. Dan is het terug naar de tekentafel, iets nieuws bedenken. Doceren is ook een vak, het kost je wel een paar jaar om je draai te kunnen vinden, je eigen stijl te ontdekken, en om twintig dingen tegelijk te kunnen. Dat leren en experimenteren doe je in de praktijk, met directe feedback van leerlingen. Als een toneelstuk waarvan je wel de tekst hebt, maar dat nooit is gerepeteerd, als een cabaretier zonder try-out. Beginnende docenten moet je dan de gelegenheid geven om een fout (of zelfs veel fouten) te maken. Directies doen dat, leerlingen niet.

Klijmij moet blijven!

De waarde van de openbare beoordelingen is om wel meer redenen met een korrel zout te nemen. Anoniem klagen is makkelijk, kan zijn ingegeven door een slechte bui, een slecht cijfer, en is dus geen graadmeter van of een docent goed of slecht is. Er speelt ook een groepsdruk mee – als de één iets vindt is het lastiger om iets anders te vinden. Aan de andere kant zijn leerlingen over het algemeen wel eerlijk, en dat is ook te zien aan de positieve beoordelingen. Een goede docent heeft weinig te vrezen van deze site. Wie met een 1 wordt beoordeeld door een grote groep leerlingen zal toch echt moeten bedenken wat hij of zij verkeerd doet.

Als je de kwaliteit van docenten wilt verbeteren is een openbare schandpaal niet het beste middel. Kritiek hoor je face-to-face te geven, direct naar een docent of via een mentor of directie. Dan schep je ook de ruimte voor een docent om zich te verbeteren. Dat is nieuw voor docenten (vroeger maakte het niet zo uit of je goed of slecht les gaf), maar ook voor leerlingen. Die zullen ook moeten leren om op een open manier hun kritiek op docenten, positief en negatief, te geven. Daar hebben ze zelf alleen maar voordeel van. Voor Beoordeelmijnleraar.nl zullen ze daar ook rekening mee moeten houden, als ze willen dat hun site helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van docenten. Maak het moeilijker anoniem te reageren, filter strenger, probeer groepsdruk tegen te gaan – zaken die een enquête onder leerlingen zoals die nu op scholen wordt gehouden ook betrouwbaar maken.

Overigens hoef ik me niet zoveel zorgen te maken (over die ene beoordeling):

Kwaliteit: 6 Favoriet: 8 Eindscore: 7
Is eerlijk, Heeft humor

Meneer Klijmij is een leraar die niet de baas probeert te spelen over de leerlingen maar gewoon vriendschappelijk omgaat met de leerlingen. Hij durft ook zijn ongelijk toe te geven.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs, Persoonlijk met de tags , , . Bookmark de permalink.