Je hebt geld, en je hebt geld

Afgelopen woensdag voltrok zich iets bijzonders in de gemeenteraad. In krap anderhalf uur werd een voorschot genomen op een uitgave van tientallen miljoenen, dat gespreid over langere tijd zo’n 2 miljoen euro van de jaarlijkse begroting op zal slokken. Tegelijk werden bezwaren van wijkbewoners vrij snel langs de kant gezet. Een zwembad is geen wijkvoorziening. Want deze miljoenendiscussie ging over de vragen: willen we een nieuw zwembad, en sluiten we dan de rest? Houden we nog een oud bad open? Hilde voerde namens de fractie het woord, met een prachtige vergelijking met de APK-keuring.

Nog los van wat vragen over busjes naar een nieuw bad ging het eigenlijk vrij vlot. Dat terwijl de financiële onderbouwing van het plan zwak is. Het nieuwe bad werd ooit onderzocht omdat het goedkoper zou zijn dan de drie huidige baden. Nu blijkt dat minimaal het even duur is, en dan worden de grondopbrengsten van de oude baden en de incidentele verhoging van het onderhoudsbudget van vorig jaar alvast meegenomen. En de commerciële thermenexploitant die fors bijdraagt aan de omzet. De bodem van de lokatie, de voormalige vuilstort de Groenheuvel, kan nog voor onaangename verrassingen zorgen. Eigenlijk is een nieuw zwembad dus een stuk duurder. Geld in stenen, dat straks vast ligt en onze financiële positie niet versterkt, een extra onzekerheid naast de al lopende investeringen in Spoorzone, Goudse Poort, Huis van de Stad, etc.

Twee weken eerder sprak diezelfde raad over Gouda Ontmoet. Een plan dat voortvloeit uit de Gouden Stadsregels, en in het bestuursakkoord al werd aangekondigd. Nu lag er een plan, en er is in de begroting voor dit jaar een beetje geld: €100.000. In tegenstelling tot de miljoenen van woensdag werd er toen gesproken over “een fors bedrag” (wel 0,05% van onze begroting). Ineens werd er op de duizenden euro’s gediscussiëerd: hoeveel mag een website kosten met iemand die zoiets vult? Over die ton werd bijna even lang gedebatteerd als over de zwembadenmiljoenen. Dan beroepen partijen zich ineens op solide financiën en voorzichtig omgaan met gemeenschapsgeld.

Soms is een ton veel geld, en miljoenen niet. Je hebt geld, en je hebt geld.

(Harry van de Haak van D66 maakte overigens een leuke grap over geld, maar dat was in het besloten deel van de vergadering, dus kan ik die niet herhalen wegens schending van staatsgeheimen etc).

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.