Historische vergissing

“De raad begaat een historische vergissing”. Met die woorden begon Frank van der Knaap (PvdA) zijn stemverklaring. Wie de koppen telde na het raadsdebat wist al dat de raad in meerderheid zou gaan beslissen voor een groot nieuw zwembad. Dat een nieuw zwembad nodig gaat worden staat vast. Maar dit feit zorgde voor forse oogkleppen bij heel wat raadsleden. Naast Frank waren het slechts de SP, SGP en GroenLinks die de ogen open hielden.

Want de noodzaak voor een nieuw zwembad nu staat allerminst vast. Met het huidige geld kunnen de drie baden van nu nog wel even vooruit. Dat is ook de verstandigste optie, want rondom een nieuw bad heersen nog heel veel onzekerheden. Het moet komen op vervuilde grond, dus risico op overschrijdingen vanwege extra saneringen. Door de provincie is ons opgedragen te kijken naar bestuurlijke samenwerking met Waddinxveen, die ook bezig zijn met een discussie over hun zwembad. Samenwerking ligt hierbij voor de hand. En dan moet er in de Gouweknoop ook nog een topsportcentrum komen, mét zwembad. Naast al die bestuurlijke onzekerheden levert dat ook financiële zorgen op. Een investering van 20 miljoen is een extra risico, en we weten hoe het vaak gaat met dit soort grote bouwprojecten: die worden alleen maar duurder. Of een nieuw zwembad straks echt meer zwemwater voor een lagere prijs is, moeten we maar afwachten.

De historie kan je ook niet achterwege laten. Gouda heeft nu een laagdrempelige verspreiding van zwembaden. Juist in de wijken waar het toch al moeilijk gaat, Korte Akkeren en Oost, worden nu geconfronteerd met de sluiting van hun baden. Natuurlijk, een zwembad is geen wijkvoorziening. Maar feitelijk lijkt de huidige situatie daar wel op. Dat heeft positieve gevolgen, de nabijheid van een zwembad stimuleert gebruik. Dat houdt straks op.

Zowel op sociaal als op financiëel gebied is dit een ingrijpend besluit, waarvoor de raad niet de informatie heeft gehad om een juiste beslissing te nemen. Daarmee worden heel veel Gouwenaars in de kou gezet. Het is jammer dat een meerderheid desondanks heeft ingestemd met dit besluit.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Historische vergissing

  1. Ingrid Klijmij schreef:
    Gebruikt Firefox 1.5.0.13pre op Ubuntu

    helemaal mee eens!

Reacties zijn gesloten.