CDA wil fijn een stukje rijden

FietsenVorig jaar was een mooi moment in de raad. Met het mobiliteitsplan werd vastgelegd dat fiets en voetganger prioriteit moesten krijgen binnen de stad. Van buiten de stad het openbaar vervoer. Met het Mobiliteitsplan en het actieplan Gouda Fietst Nog Beter Door zou Gouda weer op de kaart komen te staan als fietsstad. Wie weet levert dat ook blije fietsen op.
Onbegrijpelijk is het dan dat het CDA, met nota bene een ambitieuze milieuwethouder, daar nu ineens verandering in wil brengen. Terwijl er nog nauwelijks iets is verbeterd voor de prioriteitsgroepen fietsers, voetgangers en OV-reizigers wil het CDA vooral de auto voorrang geven:

De fractie kreeg veel steun van de leden om haast te maken met het oplossen van de parkeerproblemen in de stad. De binnenstad heeft economisch te lijden van het gebrek aan parkeerruimte. Het wordt tijd om haast te maken met het parkeerdek op het Schouwburgplein. Ook moet worden nagegaan of particuliere investeerders geïnteresseerd zijn in het exploiteren van commerciële parkeergarages in Gouda.

De fractie (en de CDA-leden) gaan hier op verschillende punten de mist in. Ten eerste het misverstand dat bereikbaarheid gelijk staat aan autobereikbaarheid. Nee dus. Als de binnenstad al economisch te lijden heeft (de huurprijzen liggen hoog in de Kleiweg, een signaal dat er meer vraag dan aanbod is), dan is dat ook door de gebrekkige bereikbaarheid per fiets. Wie van boven het spoor komt moet eerst al het Plesmanplein (stoplichten) en Kleiwegplein (stoplichten) over, en vervolgens een tijdlang op zoek naar een plek om te stallen. En dan hopen dat je fiets niet door een ander wordt meegenomen. En daarbij om de auto’s heen laveren die naar de parkeergarage rijden. Wil je een bereikbare binnenstad, dan moet de prioriteit liggen bij veilige en snelle routes naar de binnenstad, en voldoende (bewaakte) stallingsruimte in de stad zelf.

De tweede fout is direct je hoop vestigen op particuliere investeerders. Dat kan namelijk maar op één voorwaarde werken, en dat is dat ze geen zeggenschap krijgen over tarieven. Immers, we moeten als gemeente kunnen sturen op wie waar kan parkeren, en tarieven helpen daar het meeste bij. Zonder een goede grip op dat soort zaken is het moeilijk om een situatie te bereiken waarbij je als gemeente in de hand hebt hoe mensen naar de stad gaan. De meest gezonde en milieuvriendelijke wagen is de benenwagen, gevolgd door fiets en (schone) bus.

RGL over de singels - een autoluwe toekomst?We zullen ons ook moeten realiseren dat de schaal van de Goudse binnenstad niet past bij veel autoverkeer. Nadat het parkeerdek bij Klein Amerika is gerealiseerd zit het gebied wel zo’n beetje aan haar tax qua hoeveelheid autoverkeer. Dan moet je aan andere oplossingen gaan denken, zoals transferia aan de rand van de stad en/of het doortrekken van de RijnGouweLijn langs de singels, om zo autoverkeer ver buiten de stad te houden. De binnenstad kan dan autoluw tot autovrij worden, en als dat niet economisch aantrekkelijk is vanuit toeristisch- en funshopperspectief, dan weet ik het ook niet meer.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.