Werkdruk in het onderwijs

Gelukkig, collega Tom heeft uitgevonden waarom ik hem nooit (nou ja, 1 keer een soort van dit jaar) les zie geven. Hij geeft gewoon minder lesuren als fulltimer dan ik! Een raar soort omgekeerde evenredigheid. Het is wel relatief, en te verklaren doordat fulltimers meer niet-lesgebonden taken hebben dan parttimers.

Nu is een school traditioneel gezien ingericht op lesgeven. De realiteit van tegenwoordig is wel wat anders. Je bent ook bezig met ontwikkeling, allerlei administratieve taakjes rondom lessen, enzovoorts. De faciliteiten daarvoor zijn beperkt, hoewel ik niet hoef te klagen als ik mijn huidige school vergelijk met de vorige. Er is nu tenminste een DocentenWerkPlek.

Tom stelt vast dat gewoon veel lesgeven op een dag eigenlijk best relaxed kan zijn. Dat klopt grotendeels ook wel: tussenuren zijn net te kort om serieus een klusje te doen, en te lang om uit je neus te gaan zitten eten. Op maandag, als mijn rooster met een likje gele verf sprekend op een gatenkaas lijkt, merk ik hoe vermoeiend dat is. Op donderdag zijn mijn werktijden hetzelfde, maar dan aansluitend, en daardoor werkt dat een stuk prettiger. Maar er zit ook een nadeel aan: in een constante lesgeef-adrenaline-high ren je rond, je moet van lokalen wisselen, van lesstof, van niveau, je lokaal moet zijn opgesteld, laptops geregeld, powerpoints klaar, stencils onder handbereik, vragen beantwoorden van leerlingen… Van je pauzes blijft dan weinig over. Dan heb je wel een kop sterrenmuntthee nodig om weer even bij te komen om half 4.

Overigens heb nu officiëel een vrije dag in de week (vrijdag), maar dat is sinds eind januari pas 2 keer ook echt een vrije dag geweest. Minder als ik nakijkwerk niet meetel. Soms geeft dat niet: ik heb afgelopen vrijdag heerlijk een middagje geskied met de leerlingen, niet alleen leuk om eens te doen maar vooral ook ontzettend gezellig. Het is werk, maar daar denk je op dat moment niet aan.

De oplossing is niet makkelijk te vinden. Ja, meer geld is altijd een makkelijke om te roepen. Nu sla ik extra geld niet zo snel af, maar ook met een paar tientjes extra per maand heb ik nog altijd een drukke baan. Minder lesgeven is ook niet dé oplossing. Mischien moet ik toch maar fulltime gaan werken. Kan ik lekker de hele dag koffiedrinken in de docentenkamer.  En skieën.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs met de tags , . Bookmark de permalink.