De taart kwam van rechts

"Smakeloos"

"Smakeloos"

Het was even schrikken. Duyvendak getaart tijdens zijn boekpresentatie. Maar gezien de enorme hoeveelheid politie die er was hield niemand rekening met een vlekkeloze ontvangst.

Direct na het incident zei Duyvendak dat hij geweld van links en rechts veroordeelde. Maar is een taart geweld? Het is in ieder geval een ludieke manier van geweldpleging, waarbij fysieke verwonding niet het doel is, maar vooral de afgang van de getaartte persoon. Je zet die persoon ook direct in een hoek, waarbij het lastig terugvechten is, want kom op, een taart in je gezicht, zo erg is dat toch niet?

De taart is dus een staaltje psychologische oorlogsvoering. Met taarten gooien is daarmee verwerpelijk. Het beeld van de taart is onschuldig, terwijl het uiteindelijk de (lichamelijke) integriteit van de ontvanger schendt. Taarten zijn dus inderdaad een vorm van geweld, afkeurenswaardig. Een uiting van persoonlijke frustratie, niet een van idealisme, niet iets dat een maatschappelijk debat op gang kan brengen. Idealisme is geen piece of cake, kortom. Taarten is geweld.

"Wordt dit een gevoelig diepte-interview ofzo?"

"Wordt dit een gevoelig diepte-interview ofzo?"

De manier waarop Duyvendak en Halsema hiermee omgingen, en het voorlopige slot van Pigeonroof-gate vormgaven, verdient waardering. Zelfs de azijnreaguurders van GeenStijl wisten ze voor zich te winnen met dit media-optreden. Koffie met taart op het partijbureau vandaag denk ik. Geweldloos.

Voor meer over geweld, over naar de Vliegende Panters.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op De taart kwam van rechts

 1. Niehielist schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Goeie actie van Voorpost.

  In mijn ingezonden brief in het Parool pleitte ik voor de zwaarste straf voor Duyvendak. En dat is geen taart in het gezicht gooien.

  Maar toch een goeie actie van deze jongemannen.

 2. Niehielist schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  De taart kwam van rechts, maar de KOGEL kwam van LINKS.

  Dus je moet niet zeiken.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

  Vee believe in nossing Lebowski!

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ben jij al gebeld door het politbureau… uh… partijbureau van GL. Wellicht willen ze de zetel opvullen met leuke idealistische GL’ers…

  Je hoeft me niet te bedanken voor de taart 😀

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   De zetel opvullen, dat klinkt een beetje alsof die leuke idealistische GL’ers door de gehaktmolen gaan en vervolgens in de lederen bekleding worden gestopt… :S

   Geen dank. 🙂

 5. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Oh oh oh en uh… @niehielist. Als je nergens in gelooft…

  WAAR MAAK JE JE DAN DRUK OM

 6. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » glstijl.nl

Reacties zijn gesloten.