Hoera, we mogen weer. De stukken zijn weer in de brievenbus gevallen, de eerste fractievergadering is geweest.
Het voordeel van zo’n vergadering is dat je gelijk met je neus op de stukken wordt gedwongen. Dat is leuk, maar elk voordeel hep nog steeds z’n nadeel, en ook de oude ergernissen spelen weer op.
Ik vind dat een raadsbesluit duidelijk moet zijn. Dat is namelijk waar we als Raad over stemmen, waar de burgemeester z’n handtekening onder zet, waar toekomstige politici en burgers op terugvallen.
We moeten als Raad, als kaderstellend orgaan, duidelijke criteria meegeven. Waaraan moet het beleid voldoen? Welke eisen stellen we?
Wat dat betreft faalt het besluit (pdf) over de evenementennota. Maar dan ook echt totaal. Leest u even mee? Wacht nog heel even met spieken in de stukken op het RIS.
de raad van de gemeente gouda
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 juni 2008;
besluit:
1. kennis te nemen van de evenementennota en in te stemmen met de volgende beslispunten;
a. het financieel ondersteunen van maximaal 7 ster evenementen;
b. het beschikbaar stellen van een beperkt deel van het evenementenbudget voor nationale feestdagen en volksfeesten met een wijkoverschrijdend karakter;
c. het hanteren van de evenementenmix als uitgangspunt voor het samenstellen van de evenementenkalender;
d. het mandateren van de SMG voor de verlening van de evenementensubsidies;
e. de uitwerking van beoordelingscriteria die gebruikt worden om te bepalen of een evenementenorganisatie subsidie krijgt voor de organisatie van een evenement;
f. het kader voor sponsoruitingen.
2. de concept-nota op de door de Gemeenteraad genomen besluiten aan te passen.Aldus besloten in de openbare vergadering van
De raad der gemeente voornoemd,
, voorzitter
, griffier
Goed gelezen? Doe er gerust een paar keer over. En beantwoord dan de volgende vragen:
- Wat is een “ster evenement” en waarom staat daar ineens een spatie middenin een woord?
- Waarom maximaal 7? (hele makkelijke trouwens, wij wisten het antwoord zonder de nota te lezen al)
- Hoe groot is het budget voor nationale feestdagen en volksfeesten ten opzichte van het totale budget?
- Welke inhoudelijke criteria worden gebruikt voor het samenstellen van de evenementenkalender?
- Op basis van welke criteria worden evenementen gesubsidiëerd?
- Stel, ik heb een sponsor. Wat zijn dan de voorwaarden?
- Welke besluiten zijn er onlangs genomen die tot aanpassing van de conceptnota gaan leiden? En waarom is er een concept-nota geschreven die niet voldoet aan eerdere besluitvorming? Wat voor aanpassingen kunnen we verwachten?
- En voor wie toch in de nota heeft gespiekt: wat is het verschil tussen een “ster evenement” en “volksfeest” (of “volks feest”), en wat zijn de effecten op subsidiëring?
En de burger maar klagen dat die niets weet. Terwijl het toch allemaal zo duidelijk wordt als je de besluitvorming volgt!
Wat ik wil weten, is simpelweg: welke evenementen maken wij nu mogelijk en onmogelijk via ons beleid, wat steunen we en wat steunen we niet. Daar moet het besluit over gaan. Het enige dat nu echt wordt besloten, is wie de subsidies gaat verstrekken, en dat we dat niet gaan doen aan “ster evenement” nummer 8. Tenzij dat “ster evenement” vermomd kan worden als “volksfeest” (Oranjeboulevard), of we het gewoon zo leuk vinden dat we het toch subsidiëren (Hofstededagen). En juist die 2 voorbeelden, die uit de concept-nota komen (die aangepast moet worden volgens het concept-besluit, dus zal het erin blijven?), geven precies aan waar dit besluit tekort schiet.
Of neuzel ik nu?
Ik heb zo verschrikkelijk hard gelachen om de vertaling van de Ghanese gasten…
Wie heeft het verslag gemaakt?
De maker staat er altijd bij, bovenaan bij aanwezigen etc.
Ben ook maar eens het stukje over de Ghanezen gaan lezen. Kwam gelijk weer zo’n verdwaalde spatie tegen, tenzij die fabriek in Elmina echt van plastic is gemaakt:
Een voorbeeld is de oprichting van een plastic recyclingfabriek
Zal bij de volgende begrotingsbehandeling maar een motie gaan indienen om te bezuinigen op spaties. Daar zit een hoop geld. Wat kost een spatie per stuk eigenlijk?
Sterevenementen? Misschien dat het geld op was voor een lees teken (-) tussen de r en e. Anders hebben mensen met dyslexie moeite om het woord goed te lezen en te begrijpen. Als je het woord met een streepje googlet, dan zie je dat het woord met een streepje ook gangbaar is.
Daarnaast heb ik de nota ook eens gelezen. Wie gebruikt er nog het woord proposities (het woord veronderstellingen is toch veel beter te begrijpen?)
Wat de inhoud betreft. Evenementenbeleid moet toch een onderdeel zijn van cultuurbeleid?
Met streepje is inderdaad duidelijker (kost wel een hoop inkt ;)) en lijkt me ook logischer. Koppeltekens mag je altijd gebruiken volgens het Groene Boekje (behalve voor de zekerheid bij het Groot Dictee).
Proposities is wat anders dan veronderstellingen, het gaat dan om een voorstel. Of iets dergelijks. Het woord propositie komt uit de Stadsmarketingvisie.
Evenementenbeleid is natuurlijk gelinkt aan cultuurbeleid, maar niet alle evenementen zijn culturele evenementen.
Pingback: Raadsevenement van woensdag met rotondes | Publiekelijk tijdverdrijf