Oh ja. De toekomst.

Project 2008

Project 2008

Met het voorbijgaan van de zomer en de komkommertijd komt het dagelijkse ritme weer op gang. Het GroenLinks Magazine valt weer op de mat, en aangezien die niet zo dik is lukt het me meestal die hetzelfde weekend nog te lezen. Ook nu.

En ineens denk je bij jezelf: “oh ja, het toekomstproject“.

Sommigen, zoals Simon, hebben er al uitgebreid over nagedacht. Ik heb zelf nog nauwelijks de stukken bekeken. Niet dat ik het niet belangrijk vind, maar de discussie is volgens mij enigszins op de achtergrond verdwenen. Eerst door het uitkomen van de stukken vlak voor de zomer, daarna door Duyvendak-gate.

Ter voorbereiding dus maar de nieuwe beginselen gedownload. Helaas is 1 van mijn angsten bewaarheid: het is een behoorlijk lang stuk. Al een paar keer heb ik het beginselprogramma van DWARS aangehaald als positief voorbeeld: kort, redelijk concreet en toch ook een visie op hoofdlijnen. De GroenLinkse beginselen zijn niet met een amendementje terug te brengen tot een overzichtelijker geheel, helaas.

Gelukkig wordt het wat korter als je alleen de hoofdpunten eruit vist. Een paar punten liggen mij nog niet zo.

5. GroenLinks staat voor een onderwijsstelsel dat verheffing als ideaal stelt. Wij willen onderwijs dat alle jongeren ongeacht hun herkomst of sociale klasse de kans geeft om van een dubbeltje een kwartje te worden.

Nu heb ik niets tegen verheffing, maar toch knaagt het hier een beetje. Natuurlijk moet verheffing (is ontplooiing niet mooier?) mogelijk worden gemaakt. Maar tegelijk gaat deze zin ook wel erg mee in de hele rat race waarbij veel kinderen door hun ouders enorm worden gepusht om maar te presteren. Verheffing staat gelijk aan gymnasium of zo dicht mogelijk daarbij. En probeer ondertussen maar eens een fatsoenlijke loodgieter of timmerman te vinden.

Wat mij betreft mag dit stukje wel wat verbouwd worden. Onderwijs moet passend zijn, de mogelijkheid geven aan iedereen om zich naar eigen wensen en kunnen te ontwikkelen. Onderwijs moet iedereen, oneacht sociale klasse of herkomst, in staat stellen hun eigen dromen na te jagen. Zoiets. Misschien moet ik er maar een amendement van maken.

De overige punten, hoewel soms wat vaag geformuleerd, komen wel redelijk op me over. Dat wil zeggen, de echte uitgangspunten. Helaas duikt er ineens in het beginselprogramma een heel hoofdstuk op met prioriteiten voor de komende 20 jaar. Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat dat erbij staat in het kader van transparantie, aan de andere kant is het ook verwarrend. Immers, dit is een vertaling van de uitgangspunten die je normaal gesproken in je verkiezingsprogramma doet.

In grote lijnen ben ik niet teleurgesteld door de inhoud van de nieuwe beginselen, na een eerste snelle lezing. Ik houd wel mijn hart vast voor het congres in november. Ik zie de stoet mensen al voorbij komen die hun stokpaardje ook in de beginselen willen hebben. Of het tegenovergestelde, een saai congres omdat iedereen na ruim een jaar de toekomst uit het oog verloren is. De relatieve stilte op het forum voorspelt weinig goeds. Hoe mooi het ook mag zijn als de nieuwe beginselen vlot worden aangenomen, het risico bestaat dat er te weinig discussie is om een echt gedragen stuk te krijgen. Dan begint het gedoe over een paar jaar weer.

Ben benieuwd.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 Responses to Oh ja. De toekomst.

 1. Arnoud Boer schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.1 op Windows XP

  Als je ‘ontplooiing’ mooier vindt dan ‘verheffing’, dan komt er een mooi amendement van de Haagse afdeling aan die je blindelings kan steunen. 😉

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Jippie 🙂

   Verheffing hoort gewoon in een zin gevolg door “de arbeidersklasse”. Anders staat het suf.

   Aan de andere kant, met deze tekst mag ik mezelf als diploma-bezitter “verheven” noemen, en als docent “verheffend”…

   hmm….

   Maar naast de woordkeus zou ik het amendement wat breder willen trekken, zoals ook in mijn blogje aangegeven. Dat kan dan net zo goed in een keer.

 2. Mieke schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Volgens mij word je ook heel gelukkig van een potentieel amendement van DWARS, maar daarvoor moet je bij het bestuur zijn…

 3. Pingback: Paul Vermast - GroenLinks » Blog Archive » Ow shit de toekomst!

 4. Pingback: tussen dromen en Berge verzetten

 5. Pingback: Op naar de Toekomst: voor en tegens | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.