Nieuws met Marokkanen (dus belangrijk) en een bus

Je bent even de stad uit en gelijk is het een puinhoop. Connexxion maakte bekend niet meer door “delen van de wijk Oosterwei” te willen rijden. Er waren teveel incidenten geweest. Nu ken ik er zelf 2 (dik een jaar geleden werd er een steen gegooid en afgelopen week een chauffeur beroofd), maar er zal ook wel het een en ander gebeurd zijn dat de kranten niet heeft gehaald. Het zal geen makkelijke beslissing zijn geweest voor Connexxion om de bus om te laten rijden, maar wel een terechte. Omdat er Marokkanen bij betrokken zijn is het ook gelijk landelijk nieuws.

Voor Oosterwei, een buurt (geen wijk) waar wij ruim 5 jaar lang met plezier hebben gewoond, is het weer een klap, een flinke stap achteruit. Er is veel goed bereikt de afgelopen jaren, maar nu zullen weer veel mensen denken “zie je wel”. Een groep van zo’n 100 probleemjongeren verpest het voor de overige duizenden bewoners.

Hoe los je dit nou op? Voor een deel door verder te gaan met de aanpak waar al mee was begonnen en die al z’n vruchten begon af te werpen: het intensief volgen van de grootste probleemjongeren en voor elk van hen een individueel traject aanbieden om ze uit de problemen te houden; langs justitiële weg, onderwijs, welzijn of zorg – afhankelijk van wat nodig is. Op lange termijn werkt dat het beste.

Op korte termijn is er meer nodig. Wie ongewenst gedrag vertoont moet daarvoor gestraft worden. Wat dat betreft vond ik het voorbeeld van Marcouch in de Volkskrant wel treffend. Agent beledigen? Dikke boete. Dan houdt het wel op. Steun van de ouders is daarbij onontbeerlijk, maar schiet nog vaak tekort – dat vraagt om ondersteuning. De camera’s hebben we misschien wel te vroeg weggehaald.

Maar met alleen straffen kom je er niet. Gewenst bedrag moet beloond worden. Dat is iets dat nogal makkelijk vergeten wordt tegenwoordig, waar de ene populist over de ander struikelt om “het Marokkanenprobleem” te “benoemen”, en de Telegraafreacties weer niet mals zijn. Er gaat ook heel veel goed, met Marokkanen, met de buurt Oosterwei. Wie zich goed gedraagt zou niet bang moeten zijn voor discriminatie, voor haatzaaierij. Helaas is de praktijk nog wel anders. We zullen dus moeite moeten doen om te zorgen voor werk, voor zorg, zodat crimineel gedrag niet meer loont en normaal gedrag wel.

Drie oplossingsrichtingen dus: op korte termijn streng handhaven, en de camera’s terug in het gebied. Op langere termijn ondersteuning op gebied van werk, onderwijs, zorg en opvoeding om structureel de bevolking van Gouda-Oost een toekomstperspectief te bieden.

Voor de niet-Gouwenaren nog even een stukje Google Maps ter verduidelijking, omdat het anders wel erg dramatisch overkomt. Het gaat uiteindelijk om een stuk Gouda waar je met een paar minuten doorheen wandelt. Niet te vergelijken met een Amsterdam-Nieuw West en andere echt grote probleemwijken.

Het Rampgebied

Het Rampgebied (licht de blokken waar de bus rijdt en de problemen zijn)

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Nieuws met Marokkanen (dus belangrijk) en een bus

 1. Tom schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Mac OS

  Goed stukje over Oosterwei, maar nu noem je Amsterdam-West een “wel echte” probleemwijk.

  Voor Amsterdam-West, een verzameling stadsdelen (geen wijk) waar wij (Jasper, Irene en ik) ruim 1 jaar lang met plezier hebben gewoond, is het weer een klap, een flinke stap achteruit.

  Overigens denk ik dat je Amsterdam-Nieuw West bedoelt, want Oud-West is ondertussen al aardig aan het veryuppen. Nieuw-West (met name Slotervaart) is een wijk die qua leeftijd en bevolking wel op Oosterwei lijkt.

  Volgens mij geldt voor de pracht-, kracht- of Vogelaarwijken vaak hetzelfde: er zijn natuurlijk problemen, maar het is geen rampgebied.

Reacties zijn gesloten.