Gouda wordt veilig!

Het is eindelijk zover: Burgernet gaat van start. Daarbij kunnen burgers makkelijk de politie assisteren. Een geweldig initiatief, en ik hoop dat het een succes wordt. Ook al is het voorlichtingsfilmpje wel erg dramatisch opgezet – maar dat mag de pret niet drukken. Highlights zijn het jaren ’80 educatieve-filmpjes-muziekje in het begin, de mega-inzet aan politie die ik hier nog wel eens wil zien met alle vacatures, en de zorgvuldig gekozen allochtoons-uitziende-maar-toch-autochtone crimineeltjes.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Responses to Gouda wordt veilig!

 1. brian4all schreef:
  Gebruikt Safari 525.21 op Windows Vista

  Nou.
  Geweldig.
  Repressie.

  Dat zal vast leiden tot terugdringen van racisme, afname van armoede in de wijk, bewoners meer kansen bieden op de arbeidsmarkt, en Wildersiaanse haatzaaiers een toontje lager laten zingen. Samenwerken met de politie, als een verklikker, zal het onderlinge vertrouwen en de cohesie tussen bewoners terugbrengen.

  Een onderzoek van onderzoeksbureau Exit heeft uitgewezen dat 65 procent van de allochtone agenten die vertrekt bij het politiekorps, racisme binnen het korps noemt als één van de oorzaken voor dat vertrek. (en 40% van de vertrekkende vrouwen verlaat het corps vanwege seksisme trouwens).

  Gouda, veel plezier met burgernet!

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Dat zijn wel hele zware woorden. In feite is dit niets anders dan een makkelijkere manier om je burgerplicht te doen. Het gaat niet om het spionneren bij de buren, maar om het melden van verdachten. Dat hoeven geen buurtgenoten te zijn.

   De ervaringen elders zijn goed, dus ik zou niet weten waarom dat in Gouda anders zou moeten gaan.

   • Brian4all schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.6 op Windows XP

    (dus het zijn niet eens mensen die in de buurt zelf leven?)

    Ik ben benieuwd waar dat “elders” ligt dan. Als je bijvoorbeeld Rotterdam bedoelt, dan zijn problemen niet opgelost maar slechts verplaatst van de ene wijk naar de andere. En op dezelfde manier is voor Rotterdam als geheel de balans slechts is verschoven richting Spijkenisse. In dat filmpje betekent ‘t dat die brommerjongens gewoon een paar kilometer verderop hun buit opscooteren, buiten je burgernet.

    Voor zover er een netto afname is van overlast en criminaliteit, hangt dit samen met de economische welvaart van mensen aan de onderkant. Het meest in het oog springende voorbeeld is nog wel New York, de hoofdstad van zero tolerance! Ze konden zich daar zerotolereren en burgernetten dat ze blauw zagen, maar alleen de toegenomen welvaart (werkgelegenheid, inkomen en sociaal onderhoud) van enkele jaren geleden bracht criminaliteit omlaag.

    Wat Gouda nodig heeft is niet repressie, maar sociaal beleid.

    • Michel schreef:
     Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

     Waar Burgernet is vind je op http://www.burgernet.nl. Wat ik heb begrepen is de politie er blij mee en levert het meer arrestaties op. Mensen voelen zich veiliger en betrokkener. Prima toch?

     Natuurlijk is sociaal beleid nodig, maar ook dat doen we al. Dus je hebt gelijk, maar het is niet iets dat nieuw in Gouda geïntroduceerd hoeft te worden.

     Dit is trouwens iets voor heel Gouda, niet alleen voor “probleemwijken”.

Reacties zijn gesloten.