Aanpak, Aanpakker, Aanpakkerst

Hoe ver mag je gaan als burgemeester, en hoever moet je willen gaan? Hoeveel ruimte moet de Raad geven? Dat zijn de vragen die sinds gisteren door mijn hoofd spoken. Burgemeester Cornelis wil veel, heel veel kunnen. Dat lazen we in een persbericht, en in de krant.

Gouda stuurt deze week een uitvoerig totaalplan aan de ministers toe. Kern daarvan is dat Gouda specifieke Marokkaanse probleemgezinnen van nu af aan wil dwingen mee te werken aan het leren van de taal, het bijbrengen van normen, voltooien van opleidingen en zoeken naar werk. Daarnaast wordt er vanaf het bus-incident een zero tolerance beleid gevoerd (Oppakken, aanpakken en doorpakken).

Cartoon: Peter Boersma

Cartoon: Peter Boersma

Eerder werd in de krant ook al het woord “huftertaks” gebruikt. Het komt vreemd over: aan de ene kant terecht de Tweede Kamerleden erop wijzen dat ze van een mug geen olifant moeten maken, aan de andere kant toch ook zelf meegaan in de keihard-aanpakken-sfeer.

Het voorval in de supermarkt in Achterwillens vestigde nog eens de aandacht op 2 zaken: dat er nog steeds zaken gebeuren die niet te tolereren zijn, en dat die zaken lastiger aan te pakken zijn dan je zou denken. Hoeveel maanden cel zou je kunnen vragen voor de diefstal van een rolletje snoep en een blauwe plek? De laatste 2 voorvallen op de bus laten zien dat dit geen specifiek Gouds probleem is.

Ons college van B&W kreeg waarschijnlijk de eurotekens in de ogen toen het ministerie zich ook ging bemoeien met Oosterwei. Misschien zat er wel een aardig bedrag in om de aanpak in deze wijk en de Korte Akkeren te financieren. Misschien zou er wel een oplossing komen voor het nijpende tekort aan agenten in deze regio.

En nu is er dus het Plan. Een Plan dat naar het ministerie gaat, zonder dat de Raad zich erover uit heeft kunnen spreken. Een Plan waarover het een en ander via de pers wordt meegedeeld, en die mededelingen stemmen weinig hoopvol. De taal van Wilders spreekt erin door, zonder dat eruit blijkt dat dit nu de daadwerkelijke oplossing is. Na zich eerst op de borst te slaan met wat er allemaal al bereikt is, zonder al die sturm und drang, lijkt het nu bijna op het toegeven van een eigen falen – onterecht, naar mijn mening.

Inhoudelijk reageren op iets dat er eigenlijk nog niet is is lastig. Ik zal dus ook het volledige “totaalplan” moeten zien voor ik het naar de prullenbak kan verwijzen. Een oplossing waarbij vooral naar Marokkaanse probleemgezinnen wordt gewezen lijkt met weinig zinvol (genoeg andere probleemgezinnen die ook aandacht verdienen), het pakken in de portemonnee klinkt stoer, maar kan ook een harde zet richting criminaliteit zijn, en bij zero-tolerance vraag ik me af “deden we niet al zoiets?”, en daarnaast “hoe gaan we dat handhaven met het tekort aan agenten?”. Het overnemen van bevoegdheden van de rechter door de burgemeester lijkt me al helemaal onverstandig, zowel voor de zuiverheid van de rechtstaat als voor het boeman-effect dat de burgervader dan krijgt.

Dat zo’n plan als Totaalplan wordt aangemerkt, en zonder betrekken van de Raad naar de minster gaat, vind ik zeer onverstandig. Het getuigt van korte-termijn-denken op onderbuikniveau, terwijl we beter met de Raad naar echte oplossingen op zoek kunnen gaan.

Update uit de mail:

Verschillende raadsleden zijn gebeld door de NOS. Er werd gesuggereerd dat er een plan is over de aanpak van Oosterwei c.a. en dat raadsleden dat nog niet hebben.

Ik kan u mededelen dat er hard gewerkt wordt aan een concept-plan, maar er is nog geen enkele plan naar buiten gebracht en niemand heeft dat dus. De burgemeester zal vanavond mededelingen doen over de stand van zaken.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Aanpak, Aanpakker, Aanpakkerst

  1. Pingback: Aanpak Gouda: Een miljoen euro per kantje A4 | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.