GraaiMee: hoe voorspellend zijn politieke aandelenmarkten?

Terwijl de ene beurs na de andere in een “bloedbad” opent en eindigt, beleggers zenuwachtig zijn en het vertrouwen in banken minimaal, gaat Planeet GroenLinks de beurs op. Gelukkig met monopoliegeld, dus behalve wat tijd valt er niets te verliezen. Collega-gloggers René, Paul, Arnoud en Jan pikten de GroenLinks Lijsttrekkerbeurs al snel op, en hebben waarschijnlijk flinke winsten gemaakt door goedkoop in aandelen Femke te stappen. Inmiddels is op basis van Arnoud’s gespeculeer ook een Europese lijsttrekker-beurs geopend.

Voorspellende beurzen zijn redelijk trendy de laatste tijd – denk aan de Politieke Aandelenmarkt van de Volkskrant, of wat kleiner de Wie-is-de-Mol-beurs. Het is een voorbeeld van Web 2.0, het stimuleren van (inter)actieve inbreng van gebruikers. Het idee is dat de wisdom of the crowds tezamen een goede voorspellende waarde heeft. In Iowa is men begonnen met het grootschalig onderzoeken en toepassen hiervan. Door met echt geld te handelen gaan de wetenschappers ervan uit dat de handelaren weloverwogen besluiten nemen – het kan je immers geld kosten als je verkeerd beslist. De aandelenmarkten blijken goed mee te komen, hoewel er wel verschillen tussen zitten. De Binnenhof Stock Exchange deed het in 2006 even goed als de beste peiler, met 14 zetels verschil.

Natuurlijk blijft het een sjieke vorm van gokken. En kennis is belangrijk – peilingen vormen daarvoor een belangrijke basis als het gaat om verkiezingsbeurzen. Voor de GroenLinkse lijsttrekkerskandidaten voor het Europees Parlement en de Tweede Kamer is die informatie moeilijker toegankelijk, maar toch ben ik benieuwd of straks zal blijken dat de kapitalinkse handelaren het bij het juiste eind zullen hebben. De strijd lijkt nog niet gestreden, zeker voor Europa liggen de aandelenkoersen dicht bij elkaar. Maar van Femke zijn we nog niet af, zo denkt de beurs.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op GraaiMee: hoe voorspellend zijn politieke aandelenmarkten?

  1. Pingback: arnoudboer.nl ArnoudBoer Beursplein PlaneetGroenLinks is geopend

  2. Pingback: arnoudboer.nl ArnoudBoer Het IJsland van Planeet GroenLinks

Reacties zijn gesloten.