Pal achter de BM

“De meerderheid van de Raad staat pal achter u”, aldus vicevoorzitter Roy Kraft van Ermel. In een tamelijk saaie raadsvergadering was veel tijd gereserveerd voor een “toelichting” van de burgemeester en de reacties van de fracties. Het persbericht van die dag had zelfs een NOS-camera naar de kantine van de Antwerpseweg gelokt.

Het was een lange zit, waarin iedereen nog eens alles kon zeggen wat ze al die tijd al wilden zeggen over Oosterwei, Achterwillens, Marokkanen en autochtonen. Dat lucht op, maar kost ook een hoop tijd. De reacties waren voor de burgemeester aanleiding om nog eens een heel betoog te houden. Ik werd er een beetje onrustig van, en met een camera in de zaal moet je je nog gedragen ook.”Gouda stad van de dialoog”, werd gezegd. Eerder stad van oeverloos ge-OH.

Zowel voor ons als voor de NOS was het wel een beetje teleurstellend. Want na bijna anderhalf uur wisten we niet zoveel meer dan aan het begin. Het plan, dat volgens de berichten van de middag nog een concept was en naar niemand verstuurd, was onderweg naar de minister. “Op termijn” zou de raad geïnformeerd worden. Slechts een enkeling, waaronder onze fractievoorzitter Hilde Niezen, drong aan op het agenderen van dit plan met een raadsvoorstel. Ook Theo Krins, normaal toch kritisch volger van de raad, rept er niet over. Terwijl het toch nieuwsgierig maakt: er is niet zoveel aan de hand, maar toch werd het crisiscentrum gebeld en komt er een “totaalplan”. Gouda gaat richting gemiddelde qua problematiek, maar toch moeten we extra geld hebben. Wat is het nou en wat willen we nou? We tasten nog steeds in het duister.

De rest van de vergadering verliep gelukkig wat vlotter. Met een klap op de hamer gingen er heel wat agendapunten doorheen, waaronder het bestemmingsplan Westergouwe. Op Evenementenbeleid was er een amendementje, om een kleine fout in de formulering te corrigeren. Een technisch puntje, en het verdiende niet de schoonheidsprijs (ipv “besluit kennis te nemen van” het kennisnemen buiten het “besluit”-deel plaatsen, zoals ook in mijn voorstel zat), maar zou toch niet op tegenstand hoeven te rekenen. Toch was er bij de PvdA nog een acute fractievergadering nodig om dit af te stemmen, terwijl de hele raad al met de hand in de lucht zat om voor te stemmen. Tsja, 10 politici managen, dat is niet niks. Verder prima dat dit besluit er in deze vorm door is, met duidelijke kaders en criteria die niet alleen door B&W, maar ook door de Raad zijn vastgelegd.

Bij het besluit over de nieuwe WRO was er nog een amendement om de delegatie van projectbesluiten naar het college te schrappen. Nu wil het college die spaarzaam gebruiken, maar het is ook een principekwestie: dit soort zaken hoort bij de raad. Daar dacht een meerderheid helaas anders over. Het was niet genoeg om tegen te stemmen, maar jammer is het wel.

Dankzij het vlotte besluitvormende deel waren we voor tien uur klaar – de meesten ten minste. De drank vloeide al toen we met de voorzitterspool en presidium nog moesten overleggen over de evaluatie van de nieuwe werkwijze. Die bevalt trouwens goed, de reacties van organisaties en bezoekers zijn positief. Wel valt op dat het onduidelijk is wie bij welke partij hoort. Het was een af en toe iets te gezellige bijeenkomst, met tussen de bespreking van de komende werkconferentie en de evaluatiegesprekke door vooral een wedstrijd wie de meeste grappen over paarden kon maken. Normaal gesproken iets waar ik ver mee kom, nu werd ik dik verslagen door Laura Werger, die een stuk scherper was dan ik.

En zo gingen we tegen elven over tot de bitterbal van de dag.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Computers, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Onderwijs, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.