Beeldenbriesje

De omstreden foto’s van Sooreh Hera hangen inmiddels meer dan een week in MuseumgoudA, door een groot deel van de bevolking terecht nog steeds Catharina Gasthuis genoemd. CU-er Theo Krins wandelde al eerder langs de foto’s, en vond ze genuanceerd aanstootgevend.

Vandaag bezocht ik de tentoonstelling, en maakte maar gelijk een wandeling door het hele museum. Dat moest ook wel, want de foto’s van Sooreh Hera hangen van dolcel tot zolder, met daarnaast nog allerlei andere werken in het kader van het thema Beeldenstorm. En de gebruikelijke stukken, met ook de oude apotheek en de oude keuken, waarbij maar weer blijkt dat meer mensen zich opwinden over de lelijke nieuwe stoelen in de oude keuken dan over de blote mannen.

Die blote mannen & aanverwante artikelen moet je trouwens ook wel even zoeken. Ze hangen tussen de andere kunstwerken in de stijlkamers. Weliswaar wisten de brugklassers met wie ik gisteren in het museum was als extra begeleider de aanstootgevendste foto’s in pak-‘m-beet anderhalve nanoseconde te spotten, wie ervoor komt zal wat moeite moeten doen.

En wat moet je er dan van vinden? Zo lopend door het museum wordt niet echt duidelijk wat nou de bedoeling van de foto’s is. Shockeren? Mannen truttig fotograferen met hun huishoudelijke objecten? Je komt er niet achter. Tekst bij de foto’s (anders dan dat het bijvoorbeeld Klaas is) ontbreekt.

Zo zijn deze omstreden foto’s uiteindelijk het minste onderdeel van de expositie. Interessanter was het overzicht van bestormde kunstwerken, met de redenen en de mensen erachter. Van kunst kapot maken om nieuwe kunst te maken, tot stemmen in het hoofd over Japanse wereldheerschappij. Dat zet je aan het denken over wat kunst is. Meer dan gemaskerde mannen met open broeken, ook al ben ik blij dat ze wel in een museum opgehangen kunnen worden. Kunst hoort niet geweigerd te worden omdat mensen, die anders waarschijnlijk niet eens het museum zouden bezoeken, er aanstoot aan zouden kunnen nemen. Het gebrek aan gekwetste reacties toont ook wel aan dat je daar ook niet bang voor hoeft te zijn.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.