Terugblik Begroting 2009

We zijn het pand weer uitgeknikkerd, maar na zo’n vergadering suddert het toch altijd nog even na. Een mooi moment om terug te blikken op 6 uur begrotingsbehandeling.

De betogen gingen alle kanten op, behalve financiële. Zorgen over de kredietcrisis, en verder van alles en nogwat. De beleefheidsregel dat in de eerste termijn niet wordt geïnterumpeerd zorgt voor mooie lange verhalen, maar fnuikt het debat. Toch maar weer eens die interruptiemicrofoon opbrengen. Heb je gelijk een loopje, want het is ook een lange zit.

CU-blogger Theo Krins stelde al vast dat het weinig over geld ging. Toch een beetje vreemd bij een begroting. Nu is het wel zo dan de begroting over alles gaat, en je het dus overal over kan hebben. En geld voor nieuwe dingen hebben we toch niet zolang het weerstandsvermogen te laag is. Veel vrijblijvendheid dus.

Een mooie gelegenheid om te schieten voor de oppositie, zou je dan denken. Maar nee. Weliswaar nam Jue van Gemeentebelangen de rol van oppositieleider op zich met een felle inzet (ook in de tweede termijn), het kwam uiteindelijk neer op het ontbreken van de spreekwoordelijke deuk in het al even spreekwoordelijke pakje boter. GBG, SP en VVD kozen ervoor om tegen de begroting te stemmen. Die keuze kan je maken. Maar ik vind hun keuze totaal niet te verantwoorden. Wat er dan anders moest, en voorstellen om het anders te doen, die kwamen niet. Ja, een motie van de VVD, die al snel werd ingetrokken omdat die eigenlijk nergens op sloeg. Waar waren de grote voorstellen? Als je de begroting niet goed vindt, doe dan een concreet voorstel wat er anders moet! Nu blijft alleen hangen dat deze partijen tegen zijn, maar wie als gewone burger op de tribune zit heeft geen enkel zicht op wat deze partijen willen. Ik vind dat bijzonder treurig; blijf dan lekker thuis.

Zelf konden we in ieder geval een klein succesje claimen. Onze motie, ingediend met de ChristenUnie, werd met beperkte tegenstand (VVD, GBG en G50+) aangenomen. De motie was bedoeld om te laten zien dat je ook zonder dure projecten best ook aan duurzaam beleid kan doen. Zoek de samenwerking, onderhandel met partners. Als gemeente zit je tussen burgers, ondernemers, woningcorporaties. De raad heeft zich nu duidelijk uitgesproken dat we die positie moeten gebruiken om duurzame maatregelen te (laten) nemen. Met die steun staat CDA-wethouder Kastelein ook weer sterker. Ook mooi dat hij een motie vanuit de raad opvat zoals het hoort: als steun, in plaats van als wantrouwen. Beter dan de immer negatieve kreet “overbodige motie”. Als raad moet je ook je statements maken.

Al met al was de tweede termijn wat leuker dan de eerste, wat actiever. Ik heb me wat minder verveeld dan woensdag. Je ziet ook al dat de komende verkiezingen dichterbij zijn dan de vorige. Partijen beginnen zich te profileren. Dat kan mogelijkheden bieden, maar ook de boel op slot gooien. De pret gaat nog even door!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Terugblik Begroting 2009

  1. fred de wit schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Beste Michel

    Je vergeet de motie van de SGP te vermelden waar slechts 3 raadsleden tegen stemden…………..

    fred de wit sgp/gouda

Reacties zijn gesloten.