Ik steun…

De speculaties en steunbetuigingen zijn losgebarsten op Planeet GroenLinks. Veel bloggers hebben al hun coming-out gehad qua lijsttrekkerskandidaat. Er is ook wat te kiezen: wel 5 kandidaten gaan straks in een ingewikkelde verkiezing de strijd met elkaar aan. De GLEU-index schommelt wilder dan de echte beurzen, en Arnoud Boer houdt een meta-peiling bij met de mogelijke uitslag. De twijfelaar kan bij Simon Otjes terecht voor een stemwijzer.

De keuze is moeilijk, zeker als je ziet wat een kwaliteit Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk hebben geleverd. Elke kandidaat nu moet nog bewijzen dat ze zich daarmee kunnen meten. Toch zie ik wel beloftes en mogelijkheden.

Allereerst, wie kies ik niet? Dan vallen bij mij Tineke Strik en Judith Sargentini af. Tineke omdat zij nog maar kort in de Eerste Kamer zit. Ik ga mijn stem niet toevertrouwen aan iemand die na een jaar alweer overstapt. Daarnaast mist zij voor mij het charisma van een lijsttrekker. Dat geldt iets minder voor Judith, maar ook zij heeft een lopend mandaat als raadslid in Amsterdam. Daar doet ze het volgens mij prima, maar ik weet niet of zij ook de capaciteiten heeft om voor de Europese verkiezingen de lijst te trekken.

Bas Eickhout ken ik niet zo goed. Vanuit zijn achtergrond lijkt hij me inhoudelijk geschikt, en hij is al langer actief binnen GroenLinks. Ik mis bij hem de politieke ervaring, en de X-factor als lijsttrekker.

Daarmee kom ik bij degenen die ik voluit steun.

De overige twee kandidaten, Niels van den Berge en Alexander de Roo, hebben ervaring in de Europese politiek. Alexander als voormalig europarlementariër, Niels als medewerker van de Europese fractie. Dat is waardevol. Niels ken ik vooral vanuit DWARS, en gezien die ervaring ben ik verbaasd dat hij niet voor het lijsttrekkerschap is voorgedragen door de kandidatencommissie. Hij is inhoudelijk sterk, zeer sociaal en een uitstekende debater. Hij is bovendien nog jong, en dus voor de toekomst iemand om te koesteren. Wat mij betreft verdient hij een kans om de lijst te trekken. Voor de balans hoort daar wel een ervaren kracht achter. Dat zou Alexander kunnen zijn. Inhoudelijk op zijn beleidsterreinen sterk, al eerder in het Europarlement gezeten, en iemand die in staat is zijn idealen in resultaten om te zetten.

Mijn voorkeur gaat uit naar twee mannen. GroenLinksers zien over het algemeen liever een vrouw op 1, maar bedenk: de grootste overwinningen waren onder mannelijke lijsttrekkers

Een kleine toevoeging: wat betekent dat voor mijn stembiljet? Niels op één, Alexander op twee.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Ik steun…

 1. Vincent Kagie schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.4 op Windows XP

  Maar wie komt er dan op 1 op je stembiljet?

 2. Toine van de Ven schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.4 op Windows XP

  Hee Michel,

  Ik denk dat je analyse van Niels zeer terecht is. Na het vertrek van twee ervaren krachten zal ervaring in het Europese werk op parlementair niveau gewenst zijn. Zowel Alexander als Niels hebben dat, maar ik denk dat als GroenLinks willen kiezen voor de toekomst een keuze voor een nieuwe, jonge en verfrissende lijsttrekker een goede keuze is. Dat is kiezen voor de toekomst! Europese parlementariërs kiezen we immers voor 5 ipv 4 jaar 😉

  Groeten,
  Toine

Reacties zijn gesloten.