Straatvuurwerk?

Rotterdamse GroenLinks-collega Arno Bonte heeft het weer voor elkaar: vuurwerk op de politieke agenda. Net als vorig jaar wil hij het afsteken van vuurwerk aan banden leggen. Een explosief onderwerp.

VuurwerkVorig jaar was het voorstel nog om vuurwerk maar helemaal te verbieden, op enkele door de overheid georganiseerde show na. Ook al ziet ongeveer de helft van de Nederlanders dat wel zitten, de reacties waren vernietigend. Nu is zijn voorstel om per straat een referendum te houden. Dat lijkt me dan weer een bijzonder onpraktische oplossing.

Nu is al dat geknal (het lijkt wel minder dan vorig jaar, kan ook aan de buurt liggen) enorm irritant, en hoop ik toch elk jaar dat men een beetje uitkijkt met afsteken als ik buiten sta met m’n champagne, maar een cultureel gebruik als dit roei je niet zomaar uit. De vraag is dus: vuurwerk, wat moeten we ermee?

Vuurwerk in Gouda

 • Alleen een offiële overheidsvuurwerkshow (31%)
 • Zo veel, zo vaak mogelijk zelf kunnen knallen (28%)
 • Een paar vuurwerkafsteekzones (26%)
 • Helemaal geen vuurwerk (14%)
 • Referenda per straat (2%)

Totaal aantal stemmen: 111

Laden ... Laden ...

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to Straatvuurwerk?

 1. René Kerkwijk schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.5 op Windows XP

  Hey Michel,

  Ik krijg mijn kinderen nog niet duidelijk dat vuurwerk niet kan. Ze zitten in de leeftijd dat ze zelf voorzichtig ook eens wat mogen afsteken. En dan ben ik niet zo’n pappa die zegt dat we geen vuurwerk afsteken omdat het slecht is voor het milieu.
  Ik hoop dat het snel overgaat maar voorlopig kan ik aan deze traditie niet tornen.

 2. Kimberley schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.5 op Mac OS

  Fijn dat Arno Bonte zich hier voor inzet maar idd een bijzonder onpraktische oplossing.

  Toen ik klein was keek ik er naar uit om vuurwerk af te mogen steken tijdens Guy Fawkes maar in Nieuw-Zeeland in de zomer is dat eigenlijk niet zo handig (het verbod is er nog niet maar steun is er wel). Ik ben inmiddels aan officiele shows gewend (NZ + Londen & Parijs) en zou het prima vinden als Nederland die ook had ipv vuurwerk op straat. Maar dat is meer uit oogpunt van veiligheid dan milieu om eerlijk te zijn.

 3. Pingback: Vuurwerkverbod | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.