Gefeliciteerd Judith!

Helaas kon ik er niet bij zijn gisteren, toen Judith Sargentini werd verkozen tot Europese lijsttrekker voor GroenLinks. Enigszins verrassend – alweer een Amsterdamse vrouw, maar daarom ook wel logisch. Zij was niet mijn eerste keuze, maar uiteindelijk denk ik dat ieder van de 5 kandidaten met succes lijsttrekker had kunnen worden. In één opzicht had ze bij mij zeker een streepje voor: de collegiale manier waarop ze contact zocht met ons naar aanleiding van de berichtgeving over Oosterwei en Het Plan om haar Amsterdamse ervaring met soortgelijke Plannen te delen vond ik bijzonder prettig.

De keuze voor Judith levert gelijk een spannende strijd op voor het congres op 7 maart. Wie wordt de nummer 2? Meer zetels zitten er waarschijnlijk niet in, dus wordt het zoeken naar de beste invulling.

Ik ga er eigenlijk een beetje van uit dat Tineke Strik zich zal terugtrekken als kandidaat. Zij is al senator, en er staat voldoende kwaliteit klaar. Voor een tweede plek zou ze haar zetel niet moeten opgeven.

Blijven van de kandidaat-lijsttrekkers Alexander, Bas en Niels over. Alledrie geschikt voor een tweede plaats. Zo geschikt dat ik de rest van de kandidaten, uit blok 2, maar even laat zitten. Die zijn me ook te onbekend.

Alexander is ervaren en echt een groene kandidaat. Dat spreekt voor hem, ook een reden waarom ik hem heb gesteund. Hij lijkt me typisch iemand die achter de schermen veel succesjes kan binnenhalen.

Niels is jong en aanstormend talent, waar GroenLinks nog veel aan zal hebben. Hij kan de jongere stem mooi binnenhalen, en zijn inhoudelijke en debatkennis in het parlement inzetten. Zo’n talent hoor je niet weg te gooien.

Bas is, als ik de Planeet zo volg, gegroeid tot een uitstekende kandidaat. Hem ken ik vooral van zijn filmpjes op youtube en van even naast hem staan op het congres, maar in die korte tijd heeft hij de indruk gewekt van een inhoudelijk sterk persoon die bovendien goed overkomt en een sterk debater is.

Ze passen alledrie prima naast Judith. Bas ken ik het minst, dus die laat ik even afvallen (ook al is hij, qua stemmenaantal, wel de grootste kanshebber in mijn ogen). Dan komt de moeilijke keuze tussen Niels en Alexander. Beiden gun ik het lidmaatschap van het Europees Parlement. Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar Niels: iemand die ik het gun om zijn ervaring in te zetten en tegelijk ervaring op te doen. Dat gaat wat mij betreft nog net boven het inzetten van de grote ervaring van Alexander.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.