Blogtutteling

Fokke en Sukke zijn verwoede bloggers

Nieuwe techniek is eng. Doodeng. Als raadsleden gaan bloggen, en daar af en toe de krant mee halen, wordt het helemaal bibberen. De trouwe lezers van de nieuwsbrief van de gemeenteraad troffen vandaag het resultaat hiervan aan.

En daarmee zie je maar wat er gebeurt als je politiek bezig bent: de eerste reflex bij alles is “regels stellen”. Het maakt niet uit waarover, of wat, je doet het gewoon. Het feit dat mensen ook gezond verstand hebben en daar meestal naar handelen, waardoor sommige regels niet nodig zijn, doet niet ter zake.

Maar als het hier ineens stil wordt, dan weet je hoe het komt. Dan moet deze amateurjournalist van de regels z’n mond houden.

Spelregels voor weblogs

Onlangs heeft premier Balkenende een van zijn ministers aangesproken, omdat deze al te vrij foto’s, die hij tijdens een (besloten) ministerraad  genomen had, op internet gepubliceerd had [deze onscherpe nietszeggende foto, MK].

Ook in Gouda geven weblogs van politici soms aanleiding tot discussie. Met weblogs begeven politici zich ook een beetje op het pad van amateurjournalisten, terwijl zij zich niet altijd houden aan de spelregels die voor journalisten gelden of komen op plaatsen waar journalisten niet mogen komen.

Het presidium heeft daarom besloten enkele spelregels op te stellen:

> Uitgangspunt is de vrijheid van meningsuiting, maar spelregels zijn nodig om vrij spreken niet te belemmeren.

> Weblogs worden alleen gemaild aan raadsleden die deze ook willen ontvangen, er wordt geen spam verstuurd.

> Wat in openbare vergaderingen gezegd is, kan geciteerd worden, maar niet uit informeel overleg, tenzij betrokkene hier toestemming voor gegeven heeft.

> Voor het plaatsen van foto’s, gemaakt tijdens informele bijeenkomsten is vooraf toestemming nodig

Met deze afspraken kunnen raadsleden weer onbekommerd met alle collega’s omgaan.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

8 Responses to Blogtutteling

 1. krispijn schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Geweldig, tot zover high trust, nu terug naar Nederland regelland. Stel je voor spontane acties & gezond verstand, daar kan je niet op vertrouwen.

  Vraag me wel af welke regels er gelden voor burgers die tijdens of over een informeel onderonsje twitteren, bloggen, foto's maken of (erger nog) video's maken en deze online plaatsen?

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   die gooien we met peck en veeren de stad uit! 😉

   Ach, ik gooi het maar op onwetendheid van het presidium. Ze hebben geen grip op weblogs, weten niet wat het is en stellen daarom maar regeltjes op, terwijl daar geen enkele aanleiding toe is.

   Wat wel leuk is: er is geen regel die mij verbiedt om uit informele gesprekken naar de krant te lekken. Bovenstaande gaat over weblogs. Niet over sms. Of bellen. Of een journalist persoonlijk spreken.
   *gniffel*

 2. Anoniempje schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Heren, heren,

  Ik heb al een tijd niets van me laten horen. Druk is één reden. De tweede reden weet je , dat is het CB te G gebeuren. Het hele verhaal klinkt me bekend in de oren.

  Het is angst. De raadsleden die niets weten van bloggen en twitteren en IM'ing enzo die hebben het idee dat al hun geheimen op straat komen te liggen.

  Dit is typisch een geval van nieuwe politiek versus oude politiek… nieuwe democratie vs. oude democratie.

  Waar ik helemaal van over mijn nek ga is dat ze beginnen met: "Uitgangspunt is de vrijheid van meningsuiting…"

  Ik zou alle burgers die aanwezig zijn bij raadsvergaderingen van harte uit willen nodigen om alles wat ze zien online te plaatsen… wellicht lezen we binnenkort de volgende tweet: Raadslid Klijmij met vinger in de neus gesignaleerd@raadsvergadering…

  😀

 3. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Van Dijk werd 50 maal genoemd en Mohandis 49 keer. De top vijf bestond verder uit Kraft van Ermel (CDA), Schotanus (ChristenUnie) en Vermeij (VVD). Van Dijk, Mohandis en Schotanus stonden vorig jaar ook in de top 5.

  En dan kom je er ook nog eens achter dat al dat bloggen en al die interactie je geen reet oplevert in de 'name and fame' statistieken. Tsss.

 4. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.6 op Windows XP

  Tss, ik krijg nu zelfs al een SMS-je van mijn zwager uit Den Haag die schande spreekt van de censuur in Gouda! Tja, hij had het op twitter gehoord, ook al zo'n broeinest van vrije meningsuiting… dat krijg je er dus van

 5. Pingback: Regelzucht » Blog Archive » Bloggend raadslid monddood gemaakt

Reacties zijn gesloten.