Europese stemwijzer

De verkiezingspret begint altijd met het invullen van de zevenduizend stemwijzers die er zijn. Mijn favoriete blijft toch wel het Kieskompas, omdat die wat uitgebreider is dan alleen voor hoeveel procent je het eens bent met een partij. Door antwoorden te wegen naar belang, en naar meerdere aspecten te kijken kom je volgens mij dichterbij je echte voorkeur uit.

Voor Europa zit ik duidelijk in het linkse, Eurofiele hoekje. Nog wat verder dan GroenLinks zelfs.

Mijn positie op het Europese kieskompas

Mijn positie op het Europese kieskompas

Nieuw in het Kieskompas is het “spinnenweb”, waarin je antwoorden zijn afgezet tegen je partij naar voorkeur. Met de Griekse groenen heb ik de meeste overeenkomsten. Toch jammer dat Europa nog niet zover is dat je op Europese partijen kan stemmen, ook al werken de groene fracties al zo Europees samen als maar kan.

Antwoorden vergeleken met GroenLinks

Antwoorden vergeleken met GroenLinks

Positie vergeleken met de Griekse groenen

Positie vergeleken met de Griekse groenen

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Europese stemwijzer

 1. Tomas schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Ik had 98% overeenkomst met de PvdA 😛

  Maar ik vind het altijd zulke grote onzin. Want beïnvloed bewust of onbewust toch altijd dat ding weer een beetje omdat je toch in een bepaalde richting denkt. Tenminste dat gebeurd mij dan wel vaak.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Het hele idee van zo'n stemwijzer is toch om 'm te beïnvloeden richting jouw eigen denkbeelden? Anders klopt het sowieso niet wat er uit komt :p

 2. Tomas schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Haha, nee ik bedoel: als er dan zo'n vraag komt heb ik altijd al de neiging om meteen het antwoord in te vullen dat beïnvloed is door je politieke stroming in plaats van heel rationeel de vraag te bekijken en in te vullen.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

   Dat gevoel heb ik niet zo, hoewel de kans er wel is dat het zo werkt. Als je vuistdiep in een politieke club zit bekijk je het eerder vanuit die invalshoek. Maar ik vind dat vaak ook rationeel gezien de beste oplossingen 😉 En soms niet, maar je ziet ook dat ik niet exact op GL uitkom.

 3. Flobbert Dwijke schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.10 op Windows Vista

  Probeer ook deze stemwijzer eens: http://babalin.com./kieskompas/

  Geen lange vragenlijsten of stellingen, maar binnen een paar klikken een verrassend stemresultaat.

Reacties zijn gesloten.