Circus is ook leuk zonder wilde dieren

Soms mis ik de jongere kinderen in mijn omgeving. Die hadden dan al wekenlang lopen stuiteren vanwege het circus dat eraan kwam. En dan had ik wat eerder kunnen proberen om dat tegen te houden. Of in elk geval de wilde dieren.

Dankzij een journaliste die wilde weten wat wij ervan vonden kwam het nu onder mijn aandacht. En kon ik dus wel actie ondernemen. Wilde dieren horen namelijk niet in het circus. In Alphen aan den Rijn zijn ze al wat verder: de VVD (!) wethouder Blom heeft het Staatscircus van Moskou daarom al gedwongen de acts met wilde dieren achterwege te laten. Het dresseren van wilde dieren is een afschuwelijke manier om ze kunstjes te leren. Dat alles puur voor entertainment – nergens voor nodig. Dat een circus geen dieren nodig heeft bewijst het Cirque du Soleil al jaren, en dat soort circussen blijven dus van harte welkom in Gouda wat ons betreft.

Natuurlijk zal het staatscircus zeggen dat ze hun dieren goed verzorgen. Dat zal ook wel – als je het regelmatige en stress-verzorgende vervoer, en de krappe hokken achterwege laat. En even wegdenkt dat het dresseren van wilde dieren ook niet altijd even vriendelijk eraan toegaat. Maar dat kan je niet wegdenken. Daarnaast horen wilde dieren gewoon niet in een circus thuis.

In Alphen aan den Rijn heeft de Raad een dierenwelzijnsnota vastgesteld. Dat geeft je als gemeente ook de mogelijkheid om acts met wilde dieren te weigeren. GroenLinks Gouda zou graag zo’n nota in Gouda aangenomen zien worden. Dat sluit ook mooi aan bij landelijk, waar de fractie bezig is om dierenrechten in de grondwet te krijgen.

Vanwege de komst van het circus heb ik vragen aan het College van B&W gesteld. Deze zijn hier te downloaden (pdf).

[GLGouda]

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.