Kiezers bedankt!

Een mooie uitslag voor GroenLinks: op dit moment lijkt een derde zetel haalbaar, en zelfs als het op 2 blijft staat de winst in procenten nog steeds. Met D66 erbij is een duidelijk realistisch geluid over Europa, een positief geluid, groter dan de PVV. Ook in Gouda, hoewel de groei van de PVV hier wel een gevaarlijke ontwikkeling is.

Ik heb in een verloren halfuurtje eens zitten kijken wat deze uitslag zou betekenen voor Gouda. Met de nodige mitsen en maren, want ik moest de SGP en CU bij elkaar doen, en onderschat waarschijnlijk de stemmen voor de lokale partijen 50+ en GBG – wel twee partijen die concurreren met de PVV.

Uitslag obv EU-verkiezingen voor Raad 2010

Conclusies op basis hiervan kan je natuurlijk niet trekken, daarvoor is het teveel natte-vingerwerk. Maar een kleine blik op de toekomst is wel aardig. Daarbij ga ik ervan uit dat de PVV meedoet in Gouda, ook al is dat officiëel nog niet zo.

Een coalitie vormen is lastig (18 zetels vereist):

PVV+VVD+CDA: 14 zetels. Ook met GBG en 50+ zullen ze het niet redden (als die groter zijn komen de zetels bij de PVV vandaan). Dit is de enige coalitie waarin de PVV inhoudelijk past.

PvdA+CDA+CU+GL: 16 zetels (als CU/SGP weer 3/1 wordt), met het verlies van de huidige coalitie volledig bij de PvdA. D66 of SP kunnen aanvullen.

PvdA+CDA+VVD: 12. Daar moet nog veel bij, minimaal D66 en CU, voor een meerderheid.

PvdA+GL+SP+D66: 15. Ook een links-achtig blok redt het niet.

Het wordt nog een spannende weg naar maart 2010!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Kiezers bedankt!

 1. Jeroen schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.10 op Windows Vista

  Graag gedaan hoor 🙂

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows NT

  Je weet dat ik geen PVV stem. oof… dat is uit de weg.

  Ik wil je wel wijzen op het volgende: “…een gevaarlijke ontwikkeling is”. Tendentieus, ongefundeert en nodeloos kwetsend. Je weet nog niet wat er gaat gebeuren, hoe kan je het dan nu al als gevaarlijke ontwikkeling bestempelen?

 3. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Kiezers bedankt!:
  Een mooie uitslag voor GroenLinks: op dit moment lijkt een derde.. http://bit.ly/vHE6m

 4. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Kiezers bedankt!:
  Een mooie uitslag voor GroenLinks: op dit moment lijkt een derde.. http://bit.ly/vHE6m

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.10 op Ubuntu

  Als de PVV meedoet gaat dat de verhoudingen in Gouda behoorlijk op scherp zetten. Nu mag ik graag een fel debat houden, en hoeft het daarbuiten ook niet altijd gezapig en gezellig te zijn, maar de PVV gaat de grens zo ver over dat ik bang ben dat als ze actief worden in Gouda de verbeteringen van de afgelopen jaren volledig teniet gedaan worden, en de samenleving een stukje onplezieriger. En het gaat me wel om mijn stad.

 6. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik ben het met CB t G eens. Ik vind het geen gevaarlijke ontwikkeling, het is een signaal net als bij de opkomst van Fortuijn. Wat zag je daarna; ze hebben de kans gehad om mee te doen, signaal afgegeven en vervolgens is de partij opgeheven. Laat ze hun verantwoordelijkheid nemen als ze het krijgen. Ik ben er wel voor om de gemeentewet aan te laten passen zodat ook tussentijdse verkiezingen kunnen worden gehouden. Als er lokale crisis is dan wordt er nu vaak doorgemodderd tot de eerst volgende verkiezingen terwijl het misschien beter zal zijn om tussentijdse verkiezingen te houden. De PVV heeft misschien straks wel de kans om mee te regeren, als het niet lukt dan moet er of een nieuw college worden gevormd of tussentijdse verkiezingen worden uitgeschreven. Wat ik nog interessanter vind is de vraag: waar blijven PVV vertegenwoordigers? Het wordt nu wel eens tijd om open kaart te spelen.

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.10 op Ubuntu

  Fortuijn was anders, die was nog wat gematigder en linkser dan de PVV. Meer een populist dan Wilders ook. Wilders gaat verder met het haatzaaien, en is ook veel beter georganiseerd dan Fortuijn. Die gaat niet zomaar verdwijnen.

  De manier waarop de PVV politiek bedrijft, door bevolkingsgroepen achter te stellen en ongelijkheid (dus ook onvrijheid) te bevorderen, vind ik wel degelijk erg zorgelijk. De PVV gaat lijnrecht in tegen de Nederlandse normen en waarden.

 8. Pingback: Prognose gemeenteraadsverkiezingen [update] | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.