Tropische omstandigheden in de raad

Een kort verslag van een lange avond. Als eerste mocht ik Armoedebeleid voorzitten, waarschijnlijk dit keer voor het laatst. Als over het Uitvoeringsprogramma wordt besloten volgende week liggen de kaders en de uitvoering vast, en kom het niet meer in deze vorm terug in de Raad.

Tijdens het hele traject is volop geïnformeerd en gedebatteerd. Dat zorgde ervoor dat de belangrijkste knelpunten (met name het al dan niet beperken van de doelgroepen in de Geld-Terug-Regeling) bekend waren, en alle woordvoerders hun punt kort en krachtig naar voren konden brengen. De vele interrupties verlevendigden het debat, dat desondanks maar ietsje uitliep. Missie geslaagd.

Als voorzitter moest ik wel mijn fractievoorzitter even bestraffend toespreken vanwege een opmerking dat de SP afwezig was en Armoede blijkbaar niet belangrijk vond – een beetje flauw. Maar de vele malen dat de SP er niet is (terwijl andere 1/2-persoonsfracties wel altijd iemand afvaardigen) vallen nu wel op. Het kost de burger geld, leuk voor de partijkas van de SP maar een afknapper voor hun kiezers. Er kunnen redenen zijn om afwezig te zijn, maar zeker nu alle fracties een burgerraadslid mogen instellen is er nauwelijks een excuus meer. In de Raad zitten is een eer, je bent gekozen door de bevolking, en hoort dus een hoge prioriteit te hebben.

Het tweede deel van de avond zat ik bij de bespreking van de Veiligheidsmonitor en het Actieplan Gouda Veilig 2009. Misschien kwam het door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid, maar echt spectaculair werd het niet. Enkele stokpaardjes werden van stal gehaald, maar over het algemeen kon geconcludeerd worden dat de doelen van het beleid zijn gehaald. Mijn stokpaarde, preventie, heeft ook nog een rondje gemaakt. Het leverde wel twee keer bijval van de burgemeester op, een persoonlijk record bij veiligheidsbeleid. Zeer opvallend trouwens dat Jue (Gemeentebelangen) weliswaar in de Televaag nog vreesde dat er doden zouden vallen, maar gisteravond zich beperkte tot enkele technische vraagjes die deels ook al in de stukken stonden. Geen alternatieven, geen standpunten, oftewel: makkelijk praten in de media maar zwijgen op het moment dat er iets veranderd kan worden. Glas, plas, was.

De discussie over de Nota Grote Voertuigen nog even bezig, maar daar kreeg ik weinig meer van mee. Na de vergadering, die nog wel op woensdag eindigde, nog even nagepraat. Leuk ook om van diverse concullega’s complimenten te krijgen over mijn brief aan Henk Bres. Als ze ook maar gaan luisteren op 4/5 juli 0-2 uur, als ik met Henk in debat ga in zijn radioprogramma.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to Tropische omstandigheden in de raad

 1. Michel Klijmij schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  New blog post: Tropische omstandigheden in de raad http://bit.ly/2vwGc

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Tropische omstandigheden in de raad: Een kort verslag van een lange avond. Als .. http://twurl.nl/0g2g7m #gl

 3. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Tropische omstandigheden in de raad: Een kort verslag van een lange avond. Als .. http://twurl.nl/0g2g7m #gl

Reacties zijn gesloten.