Kaalkopjes en andere politieke zaken

Het politieke seizoen is weer begonnen (uitkijken met oversteken aub), en dat zullen we weten. De eerste vergadering was woensdag, de eerste demonstratie vrijdag, we hebben het wijkteam Oost gesproken en de Toekomst opgericht.

Nazi hier, nazi daar, overal zit paardenhaar

Woensdag werden we op de raadsbijeenkomst al vertrouwelijk geïnformeerd over de stadswandeling van Gouda’s Glorie en de veiligheidsmaatregelen hieromheen. Een initiatief dat over aandacht niet te klagen had, en tussen de hetzerige berichten door opgaf over honderden aanmeldingen. Op vrijdag, de dag van de wandeling, kwam naar buiten dat de organisatie niet in handen van Gouwenaars, maar van mensen met extreem-rechtse banden. Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn, maar het risico op provocaties, idiote tegenreacties en dus rellen is dan groot. Gelukkig gaf de Goudse bevolking een duidelijk signaal naar de politiek door zich massaal niet in te laten met deze lui, waardoor slechts een klein groepje een ommetje maakte. Er waren meer politieagenten en paarden aanwezig dan demonstraten. Gouda, bedankt!

Woensdag powerpointdag

De laatste politieke loodjes komen eraan, er is nogal wat te doen maar na de vakantie begint het altijd rustig. Een verhaaltje van Yannick Maltha, de nieuwe voorzitter van de Jeugdraad, over zijn toekomstplannen. Het klonk bevlogen en doordacht, hoewel ik wel hoop dat het frisse en jonge niet teveel ondersneeuwt door veelvuldig contact met de politici. Toen bij het vragenrondje Eleonore Karman-Moerman (CDA) het telefoonnummer van Yannick probeerde te scoren, kon ik me alleen niet inhouden. We hebben het wel gekregen trouwens.

De presentatie over de herijking van het brede welzijnswerk bevatte enkele interessante punten maar gaf soms ook een ongemakkelijk gevoel. De voorbeelden van doelen van het welzijnswerk kwamen nog weinig doordacht over, zoals het aantal uur dat buurthuizen open moeten zijn. Alsof dat boeit, het gaat om de maatschappelijke effecten, en daarop moet je het welzijnswerk sturen. Voor je het weet veranderen mensen ineens in “drempeloverschrijdende eenheden (DOE’s)” en ben je nog verder van (buurt)huis.

De bespreking van de grondexploitaties bevat gevoelige informatie en vindt daarom achter gesloten deuren plaats. Hoewel er een paar lichtpuntjes waren merk je nu wel de gevolgen van de kredietcrisis. In april krijgen we de eindstand en zien we of en hoe dit in de begroting doorwerkt. Zeer opvallend was trouwens de aanwezigheid van de VVD. Waar ze in mei nog stoer deden over besloten overleggenDe VVD is van mening dat de wethouder in het openbaar informatie moet verstrekken – zaten ze nu gewoon in een besloten overleg waarin dezelfde informatie als voor de vakantie werd uitgewisseld. Dat laat maar weer zien dat het niet bij het overleg zijn toen een publiciteitsstuntje was.

De Toekomst

Op vrijdagavond zakte ik af naar Utrecht voor de oprichting van de netwerkgroep De Toekomst. Vier jonge GroenLinkers wilden de onderlinge banden in het 35-min-deel van de partij aanhalen, zowel inhoudelijk als met borrels. Het klonk mij prima in de oren. Met ruim 30 man (genoeg voor een demonstratie in Gouda) kwamen we bij elkaar om het organiserend committee/politburo toe te juichen en opdracht te geven leuke en inhoudelijke bijeenkomsten te gaan organiseren (maar we doen niks met moties, helaas). Het is een gezellige club mensen, waarvan ik een groot deel al via de Planeet en Twitter kende, maar waar ook een aantal voor mij nieuwe en onbekende gezichten rondliep. Zoals het hoort bij GroenLinks afgesloten met bier & inhoud.

Dat de verkiezingen dichterbij komen was trouwens wel te merken aan de meestgestelde vraag van de avond: “ga je door?” (of voor niet-raadsleden: “ben je kandidaat?”). Nu kan ik daar nog geen definitief antwoord op geven – mijn gesprek met de kandidatencommissie moet nog komen, en de kandidatenlijst wordt pas later dit jaar door de leden vastgesteld, maar ik heb me in ieder geval beschikbaar gesteld als kandidaat voor 2010.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 Responses to Kaalkopjes en andere politieke zaken

 1. Leo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  En ik maar denken dat al die politie rondliep, omdat ik me in het centrum bewoog richting radiostudio: ik weet dat ik een reputatie heb, maar vond het toch wat overtrokken.

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Kaalkopjes en andere politieke zaken: Het politieke seizoen is weer begonnen (uitki.. http://twurl.nl/6so66q

 3. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Kaalkopjes en andere politieke zaken: Het politieke seizoen is weer begonnen (uitki.. http://twurl.nl/6so66q

 4. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  “maar ik heb me in ieder geval beschikbaar gesteld als kandidaat voor 2010.”

  Dan heb je misschien een bekende opponent in de raad. Wie weet wie er allemaal in de raad komen.

 5. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Kaalkopjes en andere politieke zaken http://bit.ly/1fHgin

 6. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Kaalkopjes en andere politieke zaken http://bit.ly/1fHgin

Reacties zijn gesloten.