Prognose gemeenteraad week 44

Een iets andere berekeningswijze en de nieuwe peiling van Peil.nl zorgen voor kleine zetelverschuivingen deze week. Naar aanleiding van de reactie van TOG dat zo’n 20% van de Wilders-kiezers naar Verdonk’s partij switcht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat levert TOG een solide zetel op. Een flink deel van “overig” zal bij de lokale partijen komen, maar waarschijnlijk minder dan vorige jaren. De VVD blijft lastig in te schatten, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel en laat een deel van de Wilders-kiezers naar hun overlopen. Dat levert dit beeld op (resultaten van vorige week gecorrigeerd naar nieuwe berekening). De enige verschuiving ten opzichte van vorige week is een zetel die van GBG naar het CDA gaat, die het iets beter doet in de peilingen.

Prognose 1/11/2009

Prognose 1/11/2009

Interessant zijn de peilingen die inmiddels in Den Haag en Rotterdam zijn gedaan. In beide gevallen blijft de PvdA lokaal aardig overeind. In Den Haag valt de PVV tegen, in Rotterdam zou het slecht gaan met Leefbaar. In beide steden wint D66. Het CDA is een moeilijkere factor: in Rotterdam op winst, in Den Haag op verlies. De winst die de VVD in Rotterdam boekt vergeleken met het verlies in Den Haag laat wel een duidelijk Wilders-effect zien.

In beide steden staat GroenLinks ook op winst, maar omdat in Gouda minder zetels te verkrijgen zijn en de kiesdeler dus hoger ligt is de stap naar een extra zetel in Gouda nog net iets te groot. Met een lijstverbinding kan dat anders, zeker omdat bij deze prognose de restzetels vooral rechts vallen.

In de loop van deze week komt weer een Politieke Barometer, en aangezien die zwaarder meetelt kan dat voor leuke verschuivingen gaan zorgen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Prognose gemeenteraad week 44

 1. PvdA Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose gemeenteraad week 44 | Publiekelijk tijdverdrijf: In beide gevallen blijft de PvdA lokaal a.. http://bit.ly/1jE8tr
  #pvda

 2. PvdA Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose gemeenteraad week 44 | Publiekelijk tijdverdrijf: In beide gevallen blijft de PvdA lokaal a.. http://bit.ly/1jE8tr
  #pvda

 3. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Prognose gemeenteraad week 44 http://bit.ly/1isYBU

 4. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Prognose gemeenteraad week 44 http://bit.ly/1isYBU

 5. Marjan Arenoe schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Ha Michel,

  Schrijf de Partij van de Arbeid niet te snel af. Wouter Bos is namelijk terug! Zie het filmpje op mijn weblog
  http://marjanarenoe.blogspot.com/

  Groeten Marjan.

Reacties zijn gesloten.