Kunst, Kultuur en Kinderen

Het was een beetje warmlopen voor de campagne deze week. De raadscursus over integriteit had ik al afgezegd omdat integriteit heel simpel is, en daardoor had ik tijd om aan een forumdiscussie over kunst & cultuur in Museum Gouda mee te doen. Daarnaast was het vrijdag de dag van de Rechten van het Kind, en daarmee de dag dat voor het eerst de Goudse jeugdlintjes werden uitgereikt.

Kunst & cultuur
Het was het eerste A-onderwerp van de raad, dus er lag een behoorlijke stapel stukken over cultuur. Brieven, hoorzittingen, workshops, debatten, moties en amendementen… Het kostte al met al wel even om me in te lezen op dit onderwerp, dat vroeger in handen was van Pierre Mehlkopf. En zeker om tussen de belangen van instellingen door een grote lijn te vinden.

De inleiding van Henri Boere van Halfgouda.nl was pijnlijk vermakelijk. Met name de vergelijking met de molen op het stationsplein. Het signaal over het onderhoud van kunst in de openbare ruimte was duidelijk. Het is te gek voor woorden hoe de kunstwerken er soms bij staan, terwijl een oplossing niet duur of moeilijk hoeft te zijn. Hier gaan nog vragen over komen, heb ik al met Anita Engbers van de PvdA afgesproken.

Even leek het debat spannend te worden toen Felix Bots van de VVD (kandidaat plek 5) beloofde dat er niet bezuinigd zou worden op kunst en cultuur. Een flinke belofte, want er komen bezuinigingen van 5 a 10% op onze begroting af, miljoenen euro’s. Later krabbelde hij ook wat terug. Wat mij betreft zijn kunst en cultuur belangrijk voor de maatschappij, zoals duurzaamheid en sociaal beleid dat ook zijn. Omdat dat onderwerpen zijn die over de toekomst en over de samenleving gaan wil je daar zo min mogelijk op bezuinigen, maar helemaal te voorkomen zal dat niet zijn. Dan komt het aan op keuzes maken. Die zoek je dan in de breedte, het in contact brengen met kunst en cultuur van jongeren, het stimuleren van nieuwe initiatieven, zodat er een massa ontstaat die initiatieven in de lucht kan houden.

Laten we daarbij ook niet vergeten dat we al veel moois in handen hebben: de Werkschuit en Muziekschool zijn samengegaan in een sterkere organisatie Kunstpuntgouda, we hebben vrij veel evenementen (nog te weinig voor jongeren, dat wel) en met Kaarsjesavond, de Houtmanplatsoenconcerten en de Keramiekdagen echte publiekstrekkers, we hebben de Firma van Drie en Boven de 7e Verdieping. Genoeg basis om de komende jaren op voort te bouwen.

Goudse Sterren
In onze fractie leidde het initiatief van de VVD voor het jeugdlintje tot flinke discussies. Want waarom een nieuw lintje creëren in plaats van het “echte” lintje toegankelijker maken voor jongeren? Waarom een lintje voor jongvolwassenen uitreiken op de dag van de Rechten van het Kind? Uiteindelijk vonden we in meerderheid dat die principiële punten overkomelijk genoeg waren om in te kunnen stemmen met dit voorstel. Want het past binnen het juegdbeleid van ons college, en het  gaat om de waardering voor wat jongeren doen in de maatschappij. En dat is veel.

De vier winnaars hebben zich op verschillende manieren ingezet. Lisa (7) die elke maandagavond koekjes rondbrengt in de Ronssehof. Jalila (12) die zich enorm heeft ingezet voor een funfeest in Gouda-Oost, en altijd een mening heeft over maatschappelijke problemen (die zien we nog wel terug in de politiek denk ik). Mohamed (15) is betrokken bij de viering van 5 mei en helpt allerlei sportactiviteiten te organiseren in de Korte Akkeren, Bloemendaal en Achterwillens. En tot slot Söhail (16), die samen met de burgemeester een lieveheersbeestje-tegel heeft geplaatst tegen zinloos geweld, sportactiviteiten organiseert, actief is met de Gouden Stadsregels en COC-meetings voor leeftijdsgenoten organiseert.

Vier verdiende winnaars dus. Volgend jaar hoop ik nog meer winnaars te zien, dus ken je iemand die zich net als deze jongeren inzet, meld ze aan voor een Goudse Ster!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to Kunst, Kultuur en Kinderen

 1. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Kunst, Kultuur en Kinderen http://michel.klijmij.net/2009/11/21/kunst-kultuur-en-kinderen/

 2. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: New blog post: Kunst, Kultuur en Kinderen http://michel.klijmij.net/2009/11/21/kunst-kultuur-en-kinderen/

 3. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Kunst, Kultuur en Kinderen: Het was een beetje warmlopen voor de campagne deze wee.. http://twurl.nl/rl6zvj

Reacties zijn gesloten.