Prognose week 47: flinke verschuivingen

Een dagje later dan normaal, omdat ik mijn laptopadapter weer eens op school had laten liggen: de Goudse Politieke Barometer. Met de Zuidplasverkiezingen achter de rug kunnen we eindelijk een betere gok doen over de spreiding van de Wilders-zetels. Voor een groot deel gaan die naar de VVD, en TON heeft bewezen ook mee te kunnen profiteren. Als dit zo doorgaat zal vergaderen in de Goudse Raad niet makkelijker worden: 11 fracties met relatief kleine verschillen qua grootte, die natuurlijk allemaal overal iets over moeten zeggen…

Prognose Gouda 23/11/2009

Prognose Gouda 23/11/2009

De winst van de VVD gaat vooral ten koste van Gouda’s 50+ Partij en Gemeentebelangen. Trots op Gouda wint een zetel en komt op 1. Opvallend genoeg verliest ook het CDA een zetel en komt op 4 uit. Daarmee wordt zelfs een “middencoalitie” van PvdA, CDA, VVD en D66 krap met slechts 20 zetels. Mocht de winst van VVD en D66 lager uitvallen dan is een coalitie van 4 partijen definitief onmogelijk (los van of die partijen tot inhoudelijke overeenstemming kunnen komen). GroenLinks bewijst zich in elk geval als de meest stabiele partij door constant op 3 zetels te staan, net als CU en SP overigens.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

6 Responses to Prognose week 47: flinke verschuivingen

 1. Jeroen schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.5 op Windows Vista

  Ik denk niet dat de VVD in Gouda zo veel stemmen zal krijgen. Zuidplas is van oudsher altijd al een VVD-gemeente geweest, en de winst van de VVD daar heeft waarschijnlijk dan ook niets te maken met de opkomst van Wilders.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

   Maar in Venlo en andere gemeenten zag je precies hetzelfde. Zie ook dit bericht: PVV-stemmen gaan vooral naar de VVD. Daarnaast staat de VVD nu in Gouda historisch laag – in de verkiezingen hiervoor hadden ze 6 en 8 zetels ipv de huidige 4. Ik zit ook niet op zo’n grote VVD te wachten maar vrees dat het op basis van de huidige peilingen niet onrealistisch is.

   Helaas is het nou eenmaal zo dat het grootste deel van de stemmen door landelijk bepaald wordt. Dat de VVD de afgelopen periode weinig voor elkaar heeft gekregen en bij het Bolwerk een enorme draai heeft gemaakt zal ze weinig stemmen kosten.

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Hallo Michel,

  Kan jij mij een mail sturen van je berekening? Ik heb het zelf ook berekend en ik had wat verschillen met die van jou.

 3. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Hi Michel,

  Dit werpt nog wel een aardig ander beeld op de de uitslag in Zuidplas als je de zetelverdeling in de oude gemeentes vergelijkt met de verdeling in de nieuwe raad: http://www.lonradio.nl/actueel/view/nieuws/1899/.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

   Dat is inderdaad een leuke, ik had zelf geen tijd om dat na te rekenen en was ook wel verbaasd dat de media dat ook niet hadden gedaan.

   Maar zo blijf ik wel rekenen zeg 😉

 4. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Collegeonderhandelingen gaan nu van start met VVD/CDA/PvdA en CU/SGP. Dat levert 20 zetels op van de 27 in de raad. Alle nieuwe partijen zijn buiten de onderhandelingen gehouden door de VVD. In plaats van de drie zetels van de in Zuidplas zwaar gehalveerde PvdA zou makkelijk een niewe collegenoot als D66 (twee zetels) of Trots op NL (twee zetels) gekozen kunnen worden. Dat had nog steeds een mooie meerderheid van 19 opgeleverd. Onbegrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.