Toch nog een spannend congres?

Het komende GroenLinks-congres leek zo makkelijk te worden: beetje statuten, beetje huishoudelijk reglement, bestuurtje kiezen, borrel, klaar. Meer dan een paar uur zijn niet nodig.

Maar ergens begon het blijkbaar te kriebelen. Henk Spaan was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide: een stevig signaal dat kandidaat René Danen zo zijn nadelen heeft. Een signaal dat verder weinig aandacht kreeg. En met een congres voor die-hards weet je maar nooit. Ineens stond vandaag dus een interview met huidig en kandidaat-voorzitter Henk Nijhoff op nu.nl met een ongewoon direct stemadvies: geen Danen.

We zijn een vrijzinnige partij, met de vrijheid van meningsuiting als kernwaarde. De manier waarop hij met mensen omgaat en heeft geopereerd bij allerlei actiegroepen tornen hieraan. Ze zijn bedoeld om opinie monddood te maken en dat past dus niet in onze partij.

Een statement waar ik me overigens volledig achter kan scharen. Toen ik voor het eerst de naam René Danen opving als kandidaat voor het bestuur gingen bij mij diverse alarmbellen rinkelen. Even naspeuren, en jawel: een kandidaat die wel erg fanatiek anti-rechts is, op een manier die niet de mijne is. Ik kies liever voor een open debat, met ruimte voor elkaars meningen. Die kan je niet bevallen, die kan zelfs abject zijn, maar je geeft elkaar wel die ruimte. Danen wekt die indruk niet. De reactie van Danen is ook typisch: “Nijhof gedraagt zich als de advocaat van Wilders“. Dan heb je het vrijheidsprincipe van GroenLinks niet helemaal begrepen.

Gelukkig hoef ik geen “antistem” op het congres uit te brengen. Er zijn namelijk kandidaten die ook op andere manieren erbovenuit steken. Dineke Oldenhoff mag van mij verder als besturslid Externe partijontwikkeling en haar plannen verder uitwerken. En als bestuurslid campagne en publiciteit heb ik liever Arno Bonte in het bestuur, die met Lokale Kracht en als raadslid heeft laten zien daar zeer bekwaam in te zijn. Net zoals ik David Rietveld liefst op Interne Partijontwikkeling zou willen zien – Joeri van der Hoff lijkt mij een geschikt bestuurslid, maar allebei kiezen kan niet.

Gertjan Kleinpaste heb ik al eerder gesteund als kandidaat, iemand die ervaring heeft in het P&O-werk en dat dus ook uitstekend voor GroenLinks kan vervullen. Daarnaast iemand die ook politiek kan denken en daarmee ook in de breedte een goede aanvulling voor het bestuur is. Alleen voor de post bestuurslid Buitenland zit ik nog met een dilemma: Lilian Peters is mij aangeraden door een gewaardeerd partijgenoot, maar ik zie graag ook wat verjonging in het bestuur. Dan gun ik toch liever Toine van de Ven een kans.

Ben benieuwd hoe spannend het wordt…

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks. Bookmark de permalink.

5 reacties op Toch nog een spannend congres?

 1. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk New blog post: Toch nog een spannend congres? http://is.gd/54Ohe

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Toch nog een spannend congres?: Het komende GroenLinks-congres leek zo makkelijk te … http://twurl.nl/s3uitk

 3. Johanna Welfing schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @rietveld: RT @michelk New blog post: Toch nog een spannend congres? http://is.gd/54Ohe

 4. Arno Bonte schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  leest: Toch nog een spannend congres? http://is.gd/54Ryb

 5. Pingback: arnoudboer Opmerkelijke reactie kandidaat-partijbestuurder GroenLinks

Reacties zijn gesloten.