Glazen Huis naar Gouda?

Bij de dagen voor kerst horen Kaarsjesavond, Gouda bij Kunstlicht, enorme drukte en luisteren naar 3FM’s Serious Request.

Dit jaar staat het Glazen Huis in Groningen. Zeker na het succes van de eerdere edities lijkt er nu elk jaar een strijd plaats te vinden tussen verschillende steden om het Glazen Huis naar hun stad te halen. Het levert immers veel publiciteit op, dus in het kader van stadsmarketing is het een actie die zichzelf terugverdient. En hebben we in Gouda met de Markt en het stadhuis niet de mooiste lokatie van Nederland hiervoor?

We weten dat we vanaf volgend jaar moeten gaan bezuinigen als gemeente, en het naar de stad halen van het Glazen Huis kost ongetwijfeld een flinke dot geld. Misschien dat niet iedereen staat te juichen bij zo’n initiatief. Maar persoonlijk zou het me fantastisch lijken om zo’n sympathieke actie hier in de stad te hebben. Het Goudse bedrijfsleven wil daar vast aan meewerken en meebetalen als de gemeente zich hiervoor inzet. Misschien moet het college zich daar maar eens mee bezig gaan houden na de verkiezingen, nu we ons toch aan het bezinnen zijn op hoe we de stadsmarketing de komende jaren vorm gaan geven. Ondanks de moeilijke financiële tijden wil ik daar in de raad wel mijn nek voor uitsteken. Wie doet mee?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Persoonlijk met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Glazen Huis naar Gouda?

 1. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  [leestip] Glazen Huis naar Gouda?: Bij de dagen voor kerst horen Kaarsjesavond, Gouda bij Kunstlicht, .. http://bit.ly/7Mzy4O

 2. Theo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows Vista

  Sympathiek idee, maar die centjes….

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.6 op Ubuntu

   het moet natuurlijk wel van twee kanten komen. als de ondernemers (die profiteren van de aandacht en extra aanloop) niet mee willen betalen, dan houdt het op. als die het wel willen, en wij willen ook wel (want je staat enorm in de positieve aandacht), dan moet je dat geld er ook in durven te steken. het maatschappelijk rendement is hoog.

 3. Rik schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.6 op Windows XP

  Leuk idee, maar wel wat onmogelijk.

  Gouda heeft als nadelen dat het een vrij kleine stad is (en zonder groot ‘Ommeland’ ook) en het is geen studentenstad, wat toch altijd veel acties en inkomsten meebrengt. Zonder enorm kerstcadeau van de overheid wordt de 7,1 miljoen van Groningen, zelfs de 5,6 miljoen van Breda, dan lastig om te evenaren.

  Gouda is misschien centraal gelegen, maar Delft en Leiden (allebei studentensteden) hebben dat voordeel ook. Delft heeft daarnaast een marktplein en in Leiden is vast ook wel iets te vinden, dus ook dat voordeel van Gouda valt weg. En dan is het nog de vraag of de organisatie het ‘aandurft’ om een gevarenzone als Gouda te betreden, niet alleen om het risico op ongeregeldheden, maar ook om het risico op politiek gezeur te voorkomen.

  Als we dan toch luisteren naar politici als Wilders, die liever het leger naar Gouda sturen, kunnen we misschien beter proberen de Landmachtdagen 2010 binnen te halen.

 4. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Michel. mijn steun is er ook. Ik heb een lijstje van evenementen opgeschreven waarvan ik het uberhaupt al verbazend vind dat Gouda er de afgelopen jaren niet in is geslaagd om iets landelijks binnen te halen. Kaarsjesavond is landelijk bekend, en en mooi evenement, maar dat heeft de stad al 50 jaar. Waarom niet eens iets als de landelijke intocht van Sinterklaas, een nationaal muziekfestival, de start of finish van een wielerevenement… Glazem Huis: ook prachtig. Kwestie van de schouders er onder en gaan. En niet overlaten aan een Stichting.

Reacties zijn gesloten.