Prognose week 2: campagne begint echt

De nieuwjaarsreceptie van 8 januari was het officiële begin van het verkiezingsjaar, met ook veel aandacht voor de verkiezingen. De nieuwe partijen waren ook duidelijk aanwezig. Nu ook de verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten van alle partijen bekend zijn en Forum Gouda een verkiezingsforum heeft geopend kunnen we weer een nattevingerspitsenprognose doen. Die overigens ook op FISPR verschijnen.

Nieuw in de prognose is dat ik ook TNS-NIPO meeneem. Omdat die ook alleen maar zetels geven en geen percentages wel met een lagere weging. Ook heb ik wat aan de uitgangspunten zitten draaien. Dat levert de volgende tussenstand op:

Op “links” moet er iets geks gaan gebeuren voordat daar grote verschuivingen plaats gaan vinden. De SP heeft het slecht gedaan de afgelopen periode en zal door de afwezigheid en het knullige optreden niet de winst pakken waar ze gezien de TK-peilingen op hadden kunnen rekenen. Zij gaan naar 3 zetels. De PvdA lijkt over het dieptepunt heen en halveert. Zowel met als zonder lijstverbinding met de PvdA pakt GroenLinks nog steeds een restzetel en komt op 4 zetels. Eigenlijk allemaal in lijn met wat er landelijk speelt.

Centrum-rechts is waar de voornaamste strijd zich afspeelt. Voor het eerst krijgt Gouda Positief bij mij een zetel. Als je in korte tijd een politieke partij uit de grond kan stampen, dan moeten die 800 kiezers ook wel ergens vandaan te halen zijn. Bijvoorbeeld bij de VVD, die zich ook niet echt heeft laten zien in de oppositie. Vier jaar geleden werd de uitslag nog beïnvloed door het uit de partij stappen van de hele fractie; nu is het rustiger, en kan een zetel gewonnen worden en is de partij qua stemmen de grootste. Maar een mogelijke 6e zetel zal er niet van komen, daarvoor is er teveel concurrentie met TON en GoPo. TON pakt een zetel, maar scoort lager door de langer actieve en dus beter bekende Gouda 50+ en Gemeentebelangen. Ondanks het vertrek van Jue zullen die op de Wilders-hype 2 zetels pakken. 50+ zakt weer terug naar 1, omdat Jan van Dijk niet meedoet en die kiezers voornamelijk bij de VVD zullen terugkeren.

De CU en SGP zijn van oudsher stabiele partijen, en blijven ook dit keer stabiel. Het CDA staat landelijk in de min, en zal daardoor in Gouda op een vergelijkbaar percentage uitkomen als 4 jaar geleden. Die fatale tienden van een procent schelen ze wel net een zetel. De partij komt dus uit op 4 zetels.

De campagnes moeten nog op gang komen, dus alles kan nog veranderen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

Een reactie op Prognose week 2: campagne begint echt

  1. Theo schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows Vista

    Ik moet zeggen dat je het altijd weer prachtig kunt brengen. We zullen op 3 maart zien in hoeverre je prognoses kloppen. Het maakt de campgange in ieder geval extra leuk.

Reacties zijn gesloten.