Oog voor detailhandel

In de laatste 5 bijeenkomsten van de Raad zitten genoeg agendapunten voor 10 bijeenkomsten. Dubbele boekingen dus, ik mocht het zweethok in waar de detailhandelsvisie en parkeernormen werden besproken.

Als geograaf vind ik detailhandel bijna net zo leuk als wethouder Keulen, die dat net zo leuk vindt als shoppen. Aangezien hij uren over detailhandel en branchering kan praten neem ik aan dat hij graag shopt. In deze verkennende bespreking kon hij volop de nota toelichten, die vooral gaat over welk soort winkels waar moeten komen. Funshoppen, runshoppen en gemaksboodschappen hebben elk hun eigen eisen, en elk hun eigen markt, en het is de zaak van de gemeente om vraag en aanbod zo goed mogelijk aan te laten sluiten. De voorbeelden van wat mist zijn bekend: een dag geen klacht over gebrek aan H&M en Xenos is een dag niet geleefd.

Namens GroenLinks had ik 3 punten: welke rol speelt duurzaamheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoe kunnen we de ambities in de nota waarmaken met beperkte sturingsmogelijkheden, en in hoeverre is het eindbeeld van 2020 reëel gezien veranderende omstandigheden?

De wethouder ging in ieder geval een nieuwe poging wagen om op gebied van duurzaamheid en mvo initiatieven te nemen en ondersteunen. Vanuit de ondernemers leefde het onderwerp zeker. Dat is vast mooi meegenomen. Het sturen is wat lastiger. Dat kan via overeenkomsten bij herontwikkelingen, en via bestemmingsplannen. Maar veel bestemmingsplannen liggen al vast, dus dat is lastig. Wat dit gaat opleveren werd dus niet helemaal duidelijk, maar dat geeft wel voer voor het debat volgende week.

De parkeernormen, die Rob Schröder namens ons deed, waren vooral verwarrend. Het ging om afkoopsommen voor parkeerplaatsen die niet in een bouwplan passen en wat dat moest kosten (en waarom, en waar), een autoloze woning die toch niet autoloos is… Duidelijk wordt dat het beleid nu vooral praktisch van aard is qua compensatie parkeerplaatsen, maar nog niet wordt gebruikt als instrument om de binnenstad autoluw te maken. Dat zou wel moeten. Huizen in de binnenstad waarbij geen parkeerplaats en geen vergunning zit, daardoor goedkoper te realiseren door de ontwikkelaar, voor een doelgroep die geen auto hoeft. Dat wordt nog een leuk debat volgende week, jammer dat ik dan in een paralelle werkelijkheid zit in het debat over detailhandel.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

Een reactie op Oog voor detailhandel

  1. GroenLinks Gouda schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    RT @michelk: Nieuwe blog: Oog voor detailhandel http://michel.klijmij.net/2010/01/13/oog-voor-detailhandel-2/

Reacties zijn gesloten.