Trots op Nederland draait en is niet eerlijk

"Lijstverbinding nee, liegen oké!"

"Liegen oké, lijstverbinding nee"

Bij gebrek aan eigen ideeën vindt ToN het nodig om haar visie te geven op de lijstverbinding van PvdA en GroenLinks bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een lijstverbinding is een trucje uit de Kieswet om bij de verdeling van de restzetels meer kans te maken op een extra zetel. De kieswet bevoordeelt namelijk grotere partijen. Door je stemmen op te tellen in zo’n lijstverbinding kan daardoor een restzetel van bijvoorbeeld de VVD naar de PvdA en GroenLinks gaan. Afhankelijk van de stemmen per partij komt die restzetel vervolgens bij één van de partijen in de lijstverbinding. Zo kan je zorgen dat als een restzetel niet bij jezelf terecht komt, die in elk geval bij een second-best partij komt. Verder is er geen verschil met “gewoon” meedoen met de verkiezingen.

Trots op Nederland ziet de bui waarschijnlijk al hangen: die restzetel moet ergens vandaan komen, en dan zijn zij als kleine partij een logisch slachtoffer. Alle hens aan dek dus! In oud-politieke stijl worden halve en hele onwaarheden op een hoop gegooid. “De kiezer wordt voor het lapje gehouden. Waar komt zijn stem nu terecht?” vraagt de lijsttrekker zich af. Dat vraagt hij zich af omdat hij het niet snapt. De stem komt namelijk bij de partij waarop je hebt gestemd.

“Dit betekent dat de stem van een Groen Links-kiezer voor een PvdA zetel gebruikt kan worden. Zit een Groen Links kiezer daar op te wachten?” is de volgende vraag. Ook dat klopt niet. De restzetel komt namelijk niet bij GroenLinks vandaan als die naar de PvdA zou gaan (als GL minder reststemmen heeft), maar bij het CDA, de VVD, TON… allemaal partijen waarvan de meeste GroenLinks-kiezers het veel vervelender zouden vinden dat een zetel naartoe zou gaan dan de PvdA. Zoals ook de PvdA-kiezer, als er een zetel over is, die eerder aan GroenLinks zou gunnen dan aan de VVD. Dat kan de kiezer ook zien, want ook deze opmerking van TON klopt niet (inhoudelijk en qua spelling): “Op de kieslijst staat zo’n lijstverbinding niet vermeldt.”. Op de kieslijst staat de lijstverbinding namelijk wél vermeld.

Inhoudelijk vaart iedere partij haar eigen koers, hebben we ons eigen verkiezingsprogramma, en komt iedere stem gewoon bij de partij waarop wordt gestemd. Dat Trots op Nederland op deze manier reageert, betekent dat ze het niet snappen of de kiezer willen misleiden. In beide gevallen toont de partij haar onkunde en ongeschiktheid voor het raadswerk. Daarmee is de enige teleurstelling voor de kiezer Trots op Nederland zelf.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

14 reacties op Trots op Nederland draait en is niet eerlijk

 1. Gerrit schreef:
  Gebruikt Google Chrome 4.0.249.49 op Mac OS

  ToN vindt er, volgens haar site, dit van:

  Uncaught exception Exception in file /home/p/ph8/www/ph8.nl/ph84/_inc/templates_c/gouda.trotsopnederland.com/%%70/701/701E6474%%message.tpl.php on line 30:
  0: invalid key
  Stack trace:
  in ::include()
  in Smarty::fetch(/home/p/ph8/www/ph8.nl/ph84/public/upload/sm/gouda/_inc/blog/message.tpl)
  in ViewPage::handleContent()
  in ViewPage::show()

  …. Duidelijke taal, bij ToN

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Haha. Lag denk ik aan mijn link. Zou nu wel goed moeten zijn (maar ik had even de hoop dat ze het artikel hadden teruggetrokken om er iets waarheidsgetrouwer neer te zetten)

 2. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Trots op Nederland draait en is niet eerlijk | Publiekelijk …: Bij gebrek aan eigen ideeën vindt T.. http://bit.ly/6ENRED
  #pvda

 3. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Trots op Nederland draait en is niet eerlijk | Publiekelijk …: De restzetel komt namelijk niet bij .. http://bit.ly/6ENRED
  #cda

 4. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Trots op Nederland draait en is niet eerlijk | Publiekelijk …: Door je stemmen op te tellen in zo'n.. http://bit.ly/6ENRED
  #vvd

 5. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Nieuwe blog: Trots op Nederland draait en is niet eerlijk http://bit.ly/7pxXyJ

 6. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Michel, wat ik ergerlijk vind in je discussie, dat is dat je elementen aanhaalt als “bij gebrek aan ideeen”, en “ongeschikt voor het raadswerk”. Ik vind de discussie over een lijstverdinding een hele legitieme en we zijn niet de enige die dit aanhalen in het land als partijen een lijstverbinding aangaan. Wat ik wel onacceptabel vind, is dat zowel GL als PvdA dit soort discussies meteen direct terugleiden naar de kwaliteit van mensen of partij. We kunnen met geen idee of discussie komen, of je maakt persoon of partij belachelijk. Tijdens het debat op GSG heb ik zelf behoorlijk meegedaan en veel ideeeen geventileerd en zaten er aan tafel zat partijen die veel minder mee deden terwijl ze al jaren raadervaring hebben. Discussie over inoudelijke zaken prima, maar hou eens op met ongeschiktheid of het gebrek aan ideeen te ventileren. We roeren ons als geen ander en laten veel van ons horen. Heb daar maar een keer respect voor. Ik zelf kan het opbrengen om respect te hebben met jullie programma.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Als je er blijk van geeft om zelfs elementaire zaken over de verkiezing (moedwillig of niet) niet te snappen, wat moet dan de kiezer het vertrouwen geven dat je als het echt moeilijk wordt in de Raad het wel snapt? Jullie willen meebeslissen over het beleid in Gouda, maar op deze manier ga je niets voor elkaar krijgen.

   En als je ideeën elke keer belachelijk gemaakt worden, misschien moet je dan betere ideeën bedenken. Gisteren bij de GSG was de tijd beperkt en heb ik vooral geconcentreerd op onze eigen ideeën, maar als ik de tijd had gehad had ik ook nog wel de vloer met jullie programma over veiligheid aangeveegd.

   Het gaat erom dat de kiezer uiteindelijk een eerlijke keuze kan maken. Jullie bericht is zodanig verdraaid dat van eerlijkheid niet meer gesproken kan worden. Als je oprecht vindt dat dat niet zo is, prima. Dan zijn jullie niet oneerlijk, maar slechts ongeïnformeerd. Beiden zijn geen ideale eigenschappen voor een raadslid.

 7. Jacques Smits schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Trots op Nederland draait en is niet eerlijk http://bit.ly/8porLr

 8. Jacques Smits schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.7 op Windows XP

  De day after het Irakdebat kent Nederland ruim 630.000 verliezers die hun voorkeurstem op diva Verdonk hadden uitgebracht.

  http://yfrog.com/4irqmbj

  Rita is niet gekomen, pure volksverlakkerij.

 9. Jacques Smits schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.7 op Windows XP

  En daar schrijft Diva Verdonk op haar website welk excuus zij had (drogreden) om gisteren niet deel te nemen aan het debat der debatten.

  http://www.trotsopnederland.com/index.php?pageID=3&messageID=597

  In plaats ze nu gewoon eerlijk zegt geen heil meer te zien in een politieke carrière omdat alle Nederlanders haar zwakte en doortrapte spel doorzien, dan zou ze nog enig zelfrespect behouden, maar nee hoor, gewoon doorliegen.

 10. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

  Het is haar keuze, en gelukkig lijken de meeste kiezers wel door te hebben dat zij niet zo’n goede volksvertegenwoordigster is. Maar dat zegt niets over wat ze lokaal kunnen. Met dit soort berichten krijg je daar alleen ook niet zo’n positief gevoel van.

 11. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Michel, de tekst passen we aan als het gaat om de vermeldig op de lijst. Daar zaten we fout. Vanuit deze kant geen intentie om expres zaken verkeerd voor te spiegelen. Dus ook beslist geen manier om expres te liegen of zo. Groeten, Pieter

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Als jullie dan ook de tekst aanpassen dat een stem van GroenLinks voor een PvdA-zetel gebruikt kan worden (wat gewoon niet zo is), dan wil ik best geloven dat dit een gevalletje onkunde/onervarenheid met de kieswet is en geen opzet.

Reacties zijn gesloten.