Vingerspitsenprognose: 50+ wint zetel ten koste van GoPo

Het is weer tijd voor de wekelijkse prognose voor de komende verkiezingen. En, sorry CDA, maar de verkiezingen worden toch echt grotendeels landelijk bepaald. Wetende dat het CDA altijd lager scoort in Gouda kan ik er toch echt niet meer van maken dan die 4 zetels die er nu staan. Het zijn wel 4 ruime zetels.

Prognose 18/10/2009

Lokaal is er een zetel verschoven van Gouda Positief naar Gouda’s 50+ partij. Die ene zetel, dat is toch echt te laag ingeschat. Omdat Gouda Positief nog nauwelijks leeft onder de bevolking komt die zetel denk ik bij deze nieuwste partij vandaan. De spoeling voor lokale partijen (en dan reken ik TON maar even half als lokale partij, hoewel het inzetten van Rita Verdonk geen succes is zolang zij niets weet over Gouda) wordt namelijk wel erg dun. Exit GoPo dus, geen zetel, omdat hun doelgroep van ondernemers te beperkt is. Bovendien nemen de VVD en TON al de meeste Wilders-stemmers voor hun rekening, voor zover die niet thuisblijven.

De strijd wie de grootste wordt gaat onverminderd door en hangt op tienden van procenten. Het kan zowel D66, PvdA als de VVD worden. Met landelijk de VVD in de lift, en D66 en PvdA iets naar beneden, is het moeilijk hierover een uitspraak te doen, maar de kans dat de PvdA de grootste wordt lijkt me wat kleiner. Tenzij ze nog vóór maart het kabinet laten vallen over Irak natuurlijk.

GroenLinks is vrij stabiel hoog in de peilingen, en de combinatie met de grotere spreiding van stemmen betekent dat dat nog steeds een winst van een zetel oplevert. Even verderop aan de linkerkant zit de SP zowel landelijk als lokaal in een dipje. Of ze door kunnen groeien naar 3 zetels gaat afhangen van hoe duidelijk ze hun boodschap overbrengen. De geluiden die ik hoor over het debat op Gouwestad TV tussen GBG, CDA en SP vallen duidelijk in hun nadeel uit.

Hoewel de campagne door de meeste partijen al is afgetrapt, leven de verkiezingen nog nauwelijks. Verschuivingen zijn dus nog mogelijk; TON heeft gezien de Zuidplas een potentiëel van 2 zetels, de VVD kan wat dat betreft nog zakken. Het CDA zou zomaar nog wat kunnen opkrabbelen. Er valt in elk geval wat te kiezen!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Vingerspitsenprognose: 50+ wint zetel ten koste van GoPo

  1. Politiek Next schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    B: Vingerspitsenprognose: 50+ wint zetel ten koste van GoPo …: Het kan zowel D66, PvdA als de VVD worden. Me… http://bit.ly/7eYq4w #d66

  2. PvdA Next schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    B: Vingerspitsenprognose: 50+ wint zetel ten koste van GoPo …: Het kan zowel D66, PvdA als de VVD worden. M… http://bit.ly/7eYq4w #pvda

Reacties zijn gesloten.