Prognose: GroenLinks even groot als CDA en VVD

Zoals al eerder geconstateerd: op rechts is het spannender dan op links in Gouda. Dat de PvdA gaat verliezen is wel duidelijk (ook al is er een goede kans dat ze de grootste blijven). Hun marge is 4 à 6 zetels, het meest waarschijnlijke resultaat 5. GroenLinks pakt dankzij de lijstverbinding een extra zeteltje en komt op 4. Deze week komt die zetel van de VVD, die met Politicus van 2009 Rutte te vroeg gepiekt lijkt te hebben. Trots op Nederland zal voor Gouwenaars het ontevreden alternatief zijn – als ze ten minste niet naar het saaie debat op Gouwestad TV hebben gekeken.

Prognose Gouda week 5

Het debat werd gevoerd tussen GroenLinks, Gouda’s 50+ Partij en TON. De laatste 2 partijen blonken uit in versprekingen (decenniaren), oplezen van een briefje (dodelijk op TV!), en wie het had volgehouden tot aan het eind zag dat TON-lijsttrekker Driessen het even niet meer wist toen hem door GroenLinks duidelijk werd gemaakt dat zijn voorstel voor een beter veiligheidsbeleid al jarenlang werd uitgevoerd. De vraag blijft wel: wie heeft het gezien? Te weinig mensen om invloed te hebben denk ik.

Ondertussen groeit TON door en pikt nu dus een zeteltje in van de VVD. Gouda Positief lukt het niet om een zetel te krijgen, daarvoor zijn ze te “net niet”. Net niet D66, net niet VVD, net niet Gemeentebelangen, net niet TON. Hun aanwezigheid heeft wel invloed en kost 50+ en GBG kiezers, maar een zetel kunnen ze voorlopig wel vergeten.

Verder blijft de boel, net als in de landelijke politiek, redelijk stabiel. Wel heel opvallend trouwens: het verlies van het CDA. Ten opzichte van 4 jaar geleden gaan ze er bij mij minder dan 2% opachteruit. Daardoor scoort de partij nu 3 zetels plus een restzetel. Toch eens kijken of dat klopt, want het zou een historisch dieptepunt voor de partij zijn.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

5 reacties op Prognose: GroenLinks even groot als CDA en VVD

 1. Frank van der Knaap schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Beste Michel,

  Mijn complimenten voor de opzet van deze prognoses. De politieke waarde zal nog moeten blijken, maar de amusementswaarde is alvast hoog.

  Toch wil ik melden dat je er fors naast zit. Misschien niet met je prognoses, maar wel met je commentaar. Je meldt dat de PvdA verliest. Dat is onjuist; de PvdA gaat de verkiezingen winnen. Wij zullen namelijk wederom de grootste partij worden. Jouw prognose laat dat ziet (al ligt D66 op de loer).
  Dat is geen arrogantie mijnerzijds, maar respect voor de kiezer. Elke stem telt en elke stem is er één. Als ’s ochtends de stembureau’s opengaan staat voor elke partij de teller op nul. Aan het eind van de avond maken we de balans op en laten we afspreken dat de partij die het vertrouwen krijgt van de meeste kiezers ook de winnaar van de verkiezingen is. Ook als die overwinning ietsjes minder groot is dan de vorige keer.

  Groet,

  Frank van der Knaap (PvdA)

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Daar heb je natuurlijk gelijk in. Wie de grootste wordt ligt trouwens nog open, het scheelt bij mij minder dan een procent. Nu gaat het tussen D66 en PvdA, de VVD springt er soms ook nog tussen. Dus of jullie de grootste worden hangt er helemaal vanaf.

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Michel,

  Je prognoses worden iedere keer leuker. GroenLinks net zo groot als het CDA in Gouda… Waar ik in het begin je prognoses nog een soort van serieus nam, heb ik nu het idee dat het een GL marketingtool is, waarbij enige vorm van realisme ver te zoeken is. Wishfull thinking is nog geen prognose.

  En dan de vraag of D66 het echt zo goed gaat doen als jij denkt. Ik denk het niet. Net als de SP in Gouda zwaar achter loopt bij het landelijk gemiddelde is dat hier bij D66 ook het geval. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat je gelijk hebt. Dat zou betekenen dat in het Goudse het gezonde verstand ‘eindelijk’ zou overheersen.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Zoals ik al zei, ik vermoed dat er ergens iets niet klopt. Waarschijnlijk levert dat volgende keer een zeteltje extra op voor VVD en CDA. Die zitten wel in de concurrentie met al die andere partijen op rechts.

   D66 is terug aan het lopen (niet meer de grootste), maar scoort altijd iets hoger dan landelijk. De SP iets minder, maar dat is door de enorme groei en nu krimp lastiger vergelijken.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

  Het CDA staat trouwens ongeveer even hoog (laag) in de peilingen als in maart 2006. Dus 4-5 zetels zou best kunnen.

Reacties zijn gesloten.