Prognose: Telegraaf en kabinet bepalen uitslag

Er zijn deze week twee grote factoren die de prognose beïnvloeden: de val van het kabinet, en de negatieve aandacht voor de activiteiten in Oosterwei in de kerstvakantie. De eerste effecten van de kabinetsval lijken te zijn dat de PvdA wat in de lift zit, ten koste van CDA en SP. De effecten van de Telegraaf-hetze zijn lastiger in te schatten. Deels zal de VVD profiteren, deels ook TON, deels zal het mensen ontmoedigen om te stemmen, en deels zal het de VVD ook stemmen kosten. Netto komen ze net op een zeteltje extra, maar die is wel krap. We moeten immers niet vergeten dat de VVD in de landelijke peilingen lager staat dan 4 jaar geleden. De extra stemmen zijn puur te danken aan Wilders.

De val van het kabinet maakt dat de PvdA in stemmen weer de grootste is. De lijstverbinding  CDA-CU kan op wat minder stemmen rekenen, en al scoort de CU redelijk stabiel in de peilingen, het is hun restzetel die hierdoor verdwijnt. Opvallend is de daling van D66. Het lijkt alsof het Pechtold-effect wat af begint te zwakken. D66 is ook weinig aanwezig in de media met acties of uitspraken.

En zo staat er dus nog steeds een uitslag waarin alle 12 partijen die meedoen met de verkiezingen ook in de raad komen. Zijn er scenario’s waarin dat niet gebeurt? Het zou kunnen dat Gouda Positief GBG gaat leegeten, waardoor die partij verdwijnt uit de raad. Dat is niet zo waarschijnlijk voor een partij met zo’n geschiedenis als lokale partij. De 50+ partij lijkt ook een solide basis te hebben. TON heeft het voordeel van de zwevende Wilders-stemmer en moet op minstens 1 zetel kunnen rekenen. De grote verassing van Gouda Positief komen: in hoeverre de kiezers die partij als serieus alternatief zien is niet duidelijk. Ze hebben, via de Krant van Gouda en bij 3FM, wel aandacht gekregen. Maar naast wat concrete ideeën mist er een duidelijke ideologie, en dat is wel iets wat kiezers willen weten. Ik durf ze echter nog niet af te schrijven.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.