Energielasten huurwoningen rijzen de pan uit

Laten we eens beginnen met een sommetje. Tel je energielasten op bij je maandelijkse huur- of hypotheeklasten. Kijk dan hoeveel procent je energielasten van dat bedrag zijn. Ik doe alvast een voorspelling: in een redelijk nieuwe koopwoning valt dat percentage wel mee. In een oudere goedkope huurwoning schrik je je rot. Energielasten drukken zwaar op je portemonnee, en de ironie is dat dat veel zwaarder drukt bij mensen die afhankelijk zijn van de goedkoopste huurwoningen.

Beter Wonen Gouda heeft voor een aantal complexen onderzoek gedaan naar de verhouding energielasten en woonlasten. Er zijn complexen waarbij de energielasten meer dan 35% van de woonlasten uitmaken. Stel je voor, je kan niet meer betalen dan zo’n 300 euro huur per maand, en daar komt dan meer dan 100 euro bovenop aan gas en licht. Dan blijft er weinig over voor andere dingen. Ik heb eens een snelle vergelijking gemaakt voor ons eigen huis: van mijn woonlasten bestaat maar zo’n 10% uit energie. In de flat in Oosterwei waar ik woonde (bovenste verdieping onder een plat dak) was dat zo’n 33%. Zelfs in absolute zin geven wij nu minder uit aan energie, een paar tientjes zelfs.

Er moet dus iets gebeuren. Energiemaatregelen voor bestaande complexen, iets dat trouwens al gebeurt. Diederik Samson, die het eerste exemplaar in ontvangst nam, vertelde al dat het Woning Waarderingsstelsel aangepast gaat worden. Dan kunnen corporaties de energiemaatregelen terugverdienen door de huur iets te verhogen. Die huurverhoging moet dan wel lager zijn dan de energiebesparing, zodat ook de huurder profiteert. Zo staat het ook in ons verkiezingsprorgamma:

6.De gemeente zorgt voor gratis en onafhankelijk advies over energiebesparing in de eigen woning. Ook in veel huurwoningen kunnen energiebesparende maatregelen worden genomen. Hierover worden afspraken gemaakt met woningcorporaties. De totale lasten van de huurders moeten daarbij niet stijgen.

Als gemeente kunnen we niet stil blijven zitten. Door prestatieafspraken met de corporaties moeten we dit proces gaan versnellen. Omdat we huurders niet in de kou willen laten staan, maar ook omdat het nemen van energiebesparende maatregelen goed is voor de economie. Juist in de bouwsector zet dit mensen aan het werk. Juist de groene sector wordt hierdoor verder gestimuleerd. Denk eens wat er te besparen en te winnen valt door op alle flats groene daken te leggen!

In een tijd van bezuinigen moeten we niet vergeten dat we ook moeten investeren in de stad. De effecten daarvan zie je pas op wat langere termijn en indirect terug, maar als overheid hoef je niet als winstgevend bedrijf te redeneren. Onze winst zit in de samenleving. Als wij het milieu kunnen helpen, en de portemonnee van onze burgers, dan is dat ook winst.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.