Na de verkiezingen

De tijd na de verkiezingen is een rare. Politiek-inhoudelijk gebeurt er niet zoveel, dus even geen waterplannen, wijkbudgetten, bestemmingsplannen of financiële verhandelingen. Alle energie gaat nu zitten in wie met wie gaat regeren straks.

Na een korte en krachtige start van de onderhandelingen op 5 maart (“er komt een informateur”, waarna iedereen naar de kroeg kon) hebben we die informatieronde nu gehad. Informateur Hans Ouwerkerk heeft alle partijen gesproken, sommige zelfs twee keer, en heeft als conclusie dat de partijen PvdA, VVD, CDA, D66, GL en CU moeten gaan kijken hoe er een college gevormd kan worden en wie daarin moeten gaan zitten. Voor de VVD moest er om in dat rijtje te komen staan wel een pijnlijke beslissing genomen worden: Laura Werger is geen wethouderskandidaat meer.

Opvallend is verder dat de informateur  TON en GoPo niet in het lijstje om mee te praten heeft gezet. Voor TON zat dat er wel in, te afwijkend van de andere partijen. GoPo hield erg vast aan haar bestuursmodel met een stadssenaat, waar andere partijen weinig in zien. Wel adviseert de Ouwerkerk om te proberen de goede elementen uit het plan te gebruiken komende periode.

Het is een advies aan de formateur, Marion Suijker van de PvdA. Over wat zij en de andere partijen ermee willen doen praten we vrijdag verder, in het openbaar. Dan zal Hilde ook namens ons vertellen hoe wij denken dat het verder moet. Dat GroenLinks, als één van de winnaars van de verkiezingen, erbij staat is natuurlijk een belangrijk positief punt.

Nu eerst het rapport nog maar eens rustig lezen. Het staat alvast op Forum Gouda, en morgen vast ook op www.gouda.nl.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.