Coornhert Debatgenootschap maakt einde aan mensensmokkel en kernwapens in het Midden-Oosten

Onze delegates en MUN DirectorDit weekend stond vanaf vrijdagmiddag vrijwel helemaal in het teken van BonaMUN, de Model United Nations van het Bonaventura College in Leiden. Leerlingen debatteren dan in het Engels, in VN-stijl, over allerlei internationale issues die ze net als de VN via resoluties op proberen te lossen. Een combinatie van enorm leerzaam en enorm gezellig, en voor mij iedere keer weer de vermoeidheid op zondagavond waard.

Een weekend dat prima geslaagd is door de diplomatieke succesjes die zijn binnengehaald, de uitstekende organisatie van BonaMUN en de gezelligheid van een leuke groep leerlingen. Hun inzet, het volledig gaan voor hun onderwerp, hun resolutie, maakt het weekend compleet. En dan is het mooi om te zien hoe, zoals een docent bij de openingsceremonie demonstreerde, de leerlingen zich van een bloembol tot een fleurige bloem ontwikkelen. Ineens staan ze daar als volleerd VN-diplomaat, volledig ingevoerd in de procedure, speechend en amenderend, en leren ze al doende om dat allemaal nog beter te doen.

Hieronder het bericht dat na het weekend ook op de site van school komt te staan.

Coornhert Debatgenootschap maakt einde aan mensensmokkel en kernwapens in het Midden-Oosten

Een groep leerlingen van het Debatgenootschap van het Coornhert Gymnasium heeft zich dit weekend op de internationale politiek gestort. Special ConferenceIn de simulatie van de Verenigde Naties op het Bonaventura College in Leiden, BonaMUN, vertegenwoordigden de Coornhert-leerlingen de landen Panama en Iran. Namens deze landen debatteerden zij vanaf vrijdagmiddag in het Engels over onder andere gender equality, establishing a nuclear-weapon-free zone in the Middle East, human trafficking, en using sport for peace and development. En met succes: in de Algemene Vergadering werden twee resoluties aangenomen waarvan onze leerlingen de indieners waren.

Bij Model UN staan verschillende vaardigheden centraal, zoals Engelse spreekvaardigheid, debattechnieken, onderhandelingsvaardigheden en beleidsanalyse. De nieuwe wereldleiders: IranGoede kennis van het land dat je vertegenwoordigt en de ondewerpen is essentiëel. Al deze vaardigheden moesten worden ingezet om de twee resoluties door de commissie en de General Assembly te loodsen. Met bevlogen speeches en politiek handwerk lukte het Emily ter Steeg en Kristina van der Molen om nieuwe internationale afspraken te maken over mensensmokkel, en een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten in te stellen.

Het mooie lenteweer weerhield de leerlingen niet zich volop in te zetten voor een goed debat over de internationale politiek. Meer dan een kanaal: PanamaZowel de leerlingen voor wie het allemaal nieuw was als de ervaren rotten lieten zich vanaf het begin gelden. Bij andere resoluties werd volop meegewerkt door als mede-indiener mee te schrijven, of via amendementen de voorgestelde acties te verbeteren. Maar err werd niet alleen gewerkt: tijdens de pauzes en het feest was er genoeg gelegenheid voor gezelligheid en mogelijke vriendschappen voor het leven.

Kristiña spreekt namens Iran de General Assembly toeOok meedoen met zulke uitdagende én gezellige toernooien? Rond de start van het nieuwe schooljaar zoeken we uitbreiding van de bezoekers van onze wekelijkse vrijdagsessies. Meld je nu of na de oproep in het nieuwe schooljaar aan via mail naar Lw of Km; hopelijk kun je ook een rol gaan spelen in de diverse toernooien en wedstrijden, maar lekker oefenen op vrijdag is natuurlijk ook leuk.

Update: en niet alleen onze leerlingen: debat leeft in Nederland!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs. Bookmark de permalink.

2 reacties op Coornhert Debatgenootschap maakt einde aan mensensmokkel en kernwapens in het Midden-Oosten

  1. Michel Klijmij schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    Nieuwe blog: Coornhert Debatgenootschap maakt einde aan mensensmokkel en kernwapens in het Midden-Oosten http://bit.ly/aaqpCX

  2. Gouda schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    Coornhert Debatgenootschap maakt einde aan mensens, http://blauw.in/id.php?id=648617

Reacties zijn gesloten.