Voorbode voor de komende 4 jaar raad

Afgelopen woensdag was de eerste raadsvergadering sinds de installatie van het nieuwe college. Het lijkt een voorbode te zijn voor hoe we de komende vier jaar in de Raad gaan vergaderen. Zelf kon ik gelijk aan de bak als voorzitter, en dat was ook weer even wennen. Het onderwerp, het terugdringen van de wachtlijsten voor schuldhulpverlening, is beladen met een lange geschiedenis. Kwadraad, de organisatie die de schuldhulpverlening uitvoert, had er een rotzooi van gemaakt waardoor de wachtlijsten opliepen tot maanden, in plaats van de vereiste 4 weken.

Voor menig nieuw raadslid waren die geschiedenis en het nieuwe Armoedebeleid onbekend, en gecombineerd met een uitgebreid antwoordende Kwadraad liep de bijeenkomst flink uit – en dan waren er ook nog raadsleden die liefst ook nog ruimte voor debat hadden willen hebben. Met 12 partijen gaat het hard met de tijd, daar zal bij de agendering wel rekening mee gehouden moeten worden. Aan de andere kant: iedereen is nu wel goed geïnformeerd over de stand van zaken, en kan daardoor de nieuwe voorstellen en aanbesteding van de schuldhulpverlening goed controleren.

Kennis is macht
Het vuurwerk kwam in de grote zaal in het deel na de pauze. Een deel van de oppositiepartijen had een soort spoeddebat aangevraagd over de jaarrekening en de bezuinigingen. Dat is raar, want juist rond deze tijd staan standaard al allerlei bijeenkomsten gepland over de jaarrekening (het overzicht van de financiële en beleidsmatige resultaten van het afgelopen jaar), de stand van zaken in het lopende jaar en de kaders voor de begroting van volgend jaar.

ZzzzzzHet ging dus niet over de bezuinigingen, maar over een procedurevoorstel van Gouda Positief, Gemeentebelangen, Gouda 50+ en Trots om een informerende sessie over bezuinigen met een deskundige te doen, en een workshop “waarin de Raad verkent welke uitgangspunten, doelstellingen en uitwerking zij voor ogen heeft bij de bezuinigingen in Gouda”.

Als GroenLinks hadden wij aan die deskundige niet zo’n behoefte (de PvdA stelde dat nog wat sterker in de vrees voor Dr Clavans). Als fractie krijg je een budget voor scholing, en als je wilt weten wat bezuinigen is en andere cursussen gemeentelijke financiën kan je dat als fractie organiseren en uit je eigen budget betalen. Dat is logisch, maar Gouda Positief reageerde direct als door een wesp gestoken. De suggestie dat ze een cursus nodig hebben (een cursus waar ze zelf om vragen) was zo schandalig dat het even wachten tot de (uitstekende) voorzitter Van den Haak hen het woord had gegeven, een tamelijk elementaire fatsoensregel in de Raad, terzijde werd geschoven.

De sfeer was al matig, aangezien niemand in de Raad graag over procedurevoorstellen in debat gaat. Daar hebben we nu juist het Presidium voor – waar nota bene Jan de Laat van Gouds Positief zelf in zit. Misschien dat daarom De Koning van GBG het nodig vond om de boel nog wat verder op scherp te zetten door ondanks duidelijke afspraken een uitgebreid inhoudelijk voorschot op de jaarrekening te nemen.

Na wat emotioneel geharrewar over het voorstel was de conclusie na zo’n drie kwartier dat het presidium maar met een agenderingsvoorstel moest komen. Ik zal wel niets van nieuwe politiek begrijpen, maar op deze manier worden de uitdagingen van de stad niet echt aangepakt. Het worden nog 4 onrustige jaren zo.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Voorbode voor de komende 4 jaar raad

 1. Rob Alberts schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Politiek bedrijven is een vak.
  En dat vak kun je leren.
  Maar net als op een school zijn er altijd niet-lerende deelnemers.
  Het is jammer dat weinig kiezers op de publieke tribune het debat volgen.
  Het eerste jaar na verkiezingen geeft altijd veel geroezemoes ……
  Succes!
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.6.3 op Ubuntu

   Maar iemand die denkt dat ie alles al weet hoeft niet te leren… dat is één van de problemen.

Reacties zijn gesloten.