Met nog net geen 800 klachten op de teller lijkt mijn eerste inschatting over het aardrijkskunde-examen goed: het was prima te doen. Dat is wel een opluchting, want een eerste examenklas met een compleet nieuwe opbouw van het examen is niet niks. Als docent mis je dan wel een aantal zaken: geen vulkanen, geen luchtdruk, wéér die Grand Canyon (ook al in 2007 opgave), en zowel bij Amerikaanse steden als bij Nederland gentrification.
De vragen over New York vond ik vooral leuk omdat het ging over Stuyvesant Town, een sociale woningbouwcomplex op Manhattan. Deze kerstvakantie zijn we daar geweest, dus het kwam bekend voor.
Ondanks het gemis van wat onderdelen van Systeem Aarde zaten daar wel een paar leuke vraagjes. Zoals deze:
Hiervoor moet je basiskennis combineren met de atlasgegevens (vraag 16) en een beetje inzicht laten zien (vraag 15). Overigens wel grappig dat we in een klas 4 toets eenzelfde soort vraag hadden verwerkt pas geleden (maar dan met Iran, Chili en China).
Bij Zuid-Oost Azië zaten leuke vragen over de positie in het wereldsysteem, waarmee het sociaal-geografische deel van dit onderwerp goed werd gelinkt aan de basisstof Globalisering.
Hier komen verschillende invalshoeken bij elkaar en kan een leerling die de basisstof goed beheerst mooi scoren. Er zit een vleugje geschiedenis en economie in, die vanuit aardrijkskundig perspectief bij elkaar worden gebracht.
De rest van het examen en de antwoorden (op moment van schrijven van het examen Oude Stijl, zal hopelijk snel gecorrigeerd worden) staan hier.
Nou… Hoe leuk is leuk?
Ik vond het niet bijzonder aangenaam om te maken.
het was natuurlijk niet makkelijk… maar wel goed te doen als ik zo naar de vragen kijk. We zullen zien!