Quote van de Dag – Kaas

De overheid is tenslotte geen kaas, en groeit altijd weer aan.

De dodebomen-NRC legt vandaag haarfijn uit waarom het plan om te bezuinigen op ambtenaren niet gaat werken. Zonder plan wat de overheid wel en niet moet doen lukt dat niet, en politici willen altijd meer – meer beleid, meer toezicht, meer onderzoek. Het vorige kabinet wilde 12.000 ambtenaren minder, de score bleef hangen op 2000. Sinds 1947 zijn er al 5 pagina’s aan titels met onderzoeken naar minder ambtenaren.

Het kan trouwens wel. In Gouda is de operatie Optima Forma gehouden. De hele ambtelijke organisatie is doorgelicht en van elke taak is gekeken of de gemeente het moest doen, danwel dat een taak uitgeplaatst of afgestoten kon worden. Honderden banen verdwenen of werden verzelfstandigd. Het geheel leverde een bezuiniging van 13,2 miljoen euro op.

Het resultaat: één van de meest efficiente gemeentes qua ambtenarencapaciteit. En een gemeenteraad en bevolking die vragen hoe het zit met de kwaliteit van dienstverlening, de controle op organisaties op afstand, de manier van onderlingen afspraken maken, en minder invloed. Dat je niet alles hoeft te doen als overheid betekent niet dat de overheid zich nergens meer mee wil bemoeien, en dat wringt. Dat wil niet zeggen dat het afstoten van taken verkeerd is, maar er valt wel nog veel te leren.

De volgende operatie moet 1,5 miljoen euro kosten en de Goudse gemeentelijke organisatie nog efficiënter maken. We gaan dus nog meer niet doen. Dat kan niet met de kaasschaafmethode, want de overheid is geen kaas. En een olifant eet je ook niet in één keer op, maar in plakjes.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Quote van de Dag – Kaas

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ja, maar vraag eens aan een burger: Wat gaan we dan niet meer doen als er zo nodig weer een set ambtenaren uit moet… Da’s een lastige. We moeten namelijk alles blijven doen. Sterker nog, als je ziet hoe vaak “de gemeente” wel niet als partij wordt betrokken bij zaken die tussen particulieren spelen, dan begrijp ik niet dat we uberhauibt tijd overhouden om ons werk te doen.

  Oh, het beantwoorden van 200+ raadsvragen a ongeveer 300 euro per vraag (omdat alle 12 partijen zich in de kijker willen spelen) Helpt ook niet.

  Stop daar eens mee.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.6.8 op Ubuntu

   Dat is dus juist het probleem dat het NRC signaleert: politici zijn niet bestand tegen de druk om alsmaar meer te willen, en dus groeit de overheid alleen maar.

   Wat betreft de raadsvragen: daar heb je gewoon pech. Natuurlijk moet je je als raadslid altijd afvragen of het wel nut heeft vragen te stellen, en het zijn er wel veel de laatste tijd, maar een van de basisrechten van de Raad is het informatierecht. Veel vragen zouden kunnen worden voorkomen door pro-actief te informeren vanuit het College, een deel als partijen als Gouda Positief de procedures beter leren kennen (extra cursusje ofzo). De hoeveelheid publiciteitsgeile vragen vallen best mee.

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  En een olifant eet je niet in plakjes… die eet je in blokjes 🙂

Reacties zijn gesloten.