Sereen of Sirene?

Zo af en toe sta je als raadslid voor een duivels dilemma. Zoals afgelopen maandag. In een extra raadsbijeenkomst konden bewoners van Stolwijkersluis uitleggen waarom ze niet zaten te wachten op een ambulancepost tegen hun achtertuin aan. En de ambulancepost waarom dat zo’n goede plek was. Op basis daarvan moeten we als raad richting de wethouder aangeven wat we van het projectbesluit, de benodigde uitzondering op het bestemmingsplan, vinden.

Al eerder schaarde ik het projectbesluit ambulancepost onder het rijtje besluiten dat aantoonde dat projectbesluiten door de Raad, en niet door het College genomen horen te worden. Inmiddels is dat met overweldigdende meerderheid besloten, maar deze valt nog onder het oude regime. Dat we hier als Raad over hebben gesproken met de betrokkenen is wel al winst, want nu kan de belangenafweging optimaal plaatsvinden.

voorgestelde lokatie ambulancepost

Voorgestelde lokatie, tussen rotonde en huizen

De aanleiding is de bouw van het zorgcentrum Hanepraai bij de oude schooltuintjes. Daar zit nu de ambulancepost tijdelijk gehuisvest. Met de besluitvorming over de plannen daar is de opdracht gegeven een andere plek te vinden die ook snelle aanrijtijden garandeert. Die leek gevonden eerder dit jaar, maar dat ketste af. Binnen een paar maanden kwam ineens de huidige plek uit de lucht vallen, waar de Raad vlak voor de zomervakantie over werd geïnformeerd.

De omwonenden zijn niet blij. Niet alleen levert zo’n ambulancepost flink wat herrie op (een sirene is 110dB), het gebouw is bijna 4 meter hoog en komt vlak achter de huizen te staan. Als je bedenkt dat de uitgangspunten voor een lokatie waren: aan de Zuidwestelijke Randweg, en uit de buurt van omwonenden, dan is deze plek op beide punten ongeschikt.

Ons gevoel is dat er nog wel alternatieven zijn, en dat die onvoldoende onderzocht. Dat de ambulancepost aan de zuidkant van Gouda moet komen om overal snel ter plaatse te kunnen zijn, dat staat vast. Dat dat snel rond moet zijn zodat het zorgcentrum gebouwd kan worden ook. Maar deze plek heeft zoveel nadelen, dat voor ons nog niet vaststaat dat de ambulancepost precies hier moet komen.

Er zijn alternatieven. Vaakst genoemd is het Sluiseiland. Volgens het lokatieonderzoek dat vorig jaar is gedaan een prima lokatie, met korte aanrijtijden en minimale overlast. Met enkele hulpmiddelen is de lokatie geschikt te maken nog voordat de Zuidwestelijke Randweg eind 2012 of begin 2013 open gaat. Het enige dat je dan nodig hebt is een tijdelijke lokatie. Zelfs met alle wettelijke voorschriften, opslag van medicijnen en zuurstof etc moet het mogelijk zijn om dat voor weinig geld te doen. Als de Regionale Ambulancedienst dat niet wil, dan zijn er nog talloze andere plekken in de buurt die in beeld kunnen komen.

Over 3 weken horen we of dit nou echt de enige plek is waar een ambulancepost past. Op basis van die informatie maken we onze definitieve afweging.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

3 Responses to Sereen of Sirene?

 1. Ben van Bommel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Ik snap hier helemaal niets van.
  Het Sluiseiland met oopening naar de nieuwe randweg is een perfecte centrale plaats voor de ambulancedienst.
  Praten die ambtenaren niet meer met elkaar?

 2. Patrick Bakker schreef:
  Gebruikt Google Chrome 6.0.472.63 op Windows 7

  Hoe zit het dan met die opslag van oa zuurstof naast die woonhuizen, is dat wel veilig?

Reacties zijn gesloten.